Mariachi El Bronx

Mariachi El Bronx

Spojené státy 15.7.2016 / 20:15 - 21:15
Drive stage

Pokud vám je na kapele bez jediného Mexičana a naopak s Japoncem něco podezřelého, tedy, že neslyšíte čisté mariachi, ale rockovou verzi, nemýlíte se. Mariachi El Bronx jsou vlastně alter ego slavné losangelské hardcorové skupiny The Bronx, existující od roku 2002.

O šest let později pozvali The Bronx do televize s přáním zahrát akusticky. “Raději bych si přiskřípl koule mezi dveře, než bych něco takového udělal, a tak jsme se rozhodli, že zahrajeme ve stylu mariachi. Požádali jsme přátele, aby nás doprovodili na trumpety, housle a tradiční mexické kytary, nasadili jsme si sombrera, oblékli se jako rančeři a vznikli Mariachi El Bronx,” vysvětlil zrod báječné skupiny zpěvák Matt Caughtran.

Historie Mariachi El Bronx potvrzuje, jak těsné vazby existují v příhraniční americko-mexické komunitě. Předměstím Los Angeles třeba prý nejde projít, abyste na každém rohu neslyšeli mariachi, světoznámý mexický hudební fenomén. Matt Caughtran vyrůstal v mexické čtvrti Peco Rivera obklopený hudebníky z legendární kapely Los Lobos a tradiční mexickou hudbou. “Miluji romantické mariachi milostné písně o zlomených srdcích, oslavujících tradiční vesnické zvyky a životní pravdy. Pokud bychom to ale s Mariachi El Bronx nedělali dobře, vypadali bychom jako idioti, jenomže my na to jdeme s úctou,” tvrdí Matt, v daleko odlišnějším hudebním prostředí přitom proslulý uřvaným hardcorovým zpěvem. 

V Kalifornském tavícím kotlíku se přihodila podobná věc, jaká v Irsku s Pogues potkala tradiční hudbu nebo když se Gogol Bordello srazili s gypsy music. Punk not is dead, pouze na sebe vzal možná ďábelštější podobu, v ideálním případě jako třeba u Mariachi El Bronx. “Nejlepší věc na naší kapele, ale zároveň i velmi mučivá, je to, že naše hraní je nepředvídatelné i pro nás! Nevíme, kam nás ten chaos zavede, ale je to dobrá věc, pořád velmi vzrušující. Upřímnost, srdce a vůle dělat věci, které se nikdo jiný neodváží, zůstavají pro nás hnací silou. Neříkám, že jsme nejlepší kapelou na světě, to ne, ale jsme fakt dobří,” upozorňuje kytarista Joby Ford.

Skupina vydala tři alba a dopředu nic neplánovala, proto názvy s římskými číslicemi I, II, III, jenomže jak naložit s tím, když se pokaždé dočkala skvělého přijetí. Takže na rok 2016 chystají Mariachi El Bronx další. Nedivme se, podobných originálních, zábavných a tanečně nemilosrdných kapel existuje na světě opravdu málo.