Imagine Dragons

Imagine Dragons

Spojené státy 19.7.2017 / 23:45 - 01:00
Česká spořitelna stage

Obří stadiony mohou během koncertů amerického kvarteta vypínat světla: nasvítí je tisíce mobilů nad hlavami fanoušků stržených adrenalinovým mixem kytarového rocku, popu a elektroniky nadnášeném pompézností.

Hrajeme na kytary, bicí a basu, takže nám říkají rocková skupina. My ale zbožňujeme silné melodie, skladby, dávající pocit exploze a nehodláme se za to omlouvat,” tvrdí zpěvák Dan Reynolds. Nemají proč, navíc, Imagine Dragons byli od začátku jakoby zrozeni ke globálnímu úspěchu, protože kápli na zlatou inspirační žílu. 

Úspěšně vstřebali tlumenou americkou gotiku Arcade Fire, demokratizující styl Mumford & Sons i zdvořilou nadřazenost Coldplay,” napsali o kapele s multiplatinovým prodejem alb okupujících první místa amerických a britských hitparád, přičemž singl Radioactive se stal v roce 2012 nejprodávanější rockovou skladbou v americkém digitální historii a album Nigth Visions jedním z nejúspěšnějších rockových debutů uplynulé dekády.

Kdo by věřil tomu, že vše, čeho se dotkneme, se promění ve zlato,” zpívají ve skladbě Gold a nezní to planě. Imagine Dragons získali cenu Grammy (a další nominaci) a spoustu dalších významných ocenění, jejich skladby znějí v televizních seriálech a filmech a sáhli po nich také lidé z reklamy. 

Hvězdně nehvězdná čtveřice - vedle Reynoldse ještě basista a klávesák Ben McKee, kytarista Daniel Wayne Sermon a bubeník Daniel Platzman - namísto skandálů a rockových manýr založila charitativní organizaci The Tyler Robinson Foundation pomáhající v boji s rakovinou a spolupracuje s Amnesty International. 

Slávu, jakou jim mohou jiní závidět, si užívají po svém: “Zdá se, jako by každý další den byl bláznivější než ten předešlý. Ale my nemůžeme být šťastnější, než jsme nyní. Děláme to, co milujeme, jezdíme po světě a vidíme spoustu míst, kde hrajeme hudbu. A to milujeme nade vše.

Nepravděpodobně složená čtveřice kamarádů z Las Vegas - Dan Reynolds a tři jazzmani z Berklee School of Music - existuje od roku 2009 a poprvé na sebe upozornila o tři roky později singlem It’s Time. Pozici pop rockové star potvrdili Imagine Dragons i druhým albem Smoke + Mirrors; opět napěchovaným hitovými skladbami gumujícími pocit, že melodický rock je mrtvý. 

Rocková hudba je dnes živá možná než kdy jindy. Je to žánr, který neustále roste a mění se. Vstřebává vše, čeho se dotkne. Rock nemá pravidla, nemá hranice. Rock se prostě tak rychle vyvíjí, že lidé nejsou schopni nějaké definice. Nemůžete se podívat do minulosti a na základě toho definovat, co je rock dnes. Je třeba jej vnímat v kontextu zmenšujícího se světa, ve kterém žijeme,” myslí si čtveřice která se - jak sdělila českému webovému magazínu Headliner - nikdy nepovažovala za typickou rockovou kapelu i proto, že v sobě vždycky našla dost citlivosti pro pop.

Snad i z toho důvodu patří v současnosti mezi nejpopulárnější na světě a její s chutí a naplno odehrané koncertní show k nejvyhlášenějším.