N.E.R.D.

N.E.R.D.

Spojené státy 18.7.2018 / 22:45 - 00:00
Česká spořitelna stage

Aktivizaci N.E.R.D po sedmileté hybernaci vyvolala americká politická realita, stoupající rasové násilí a potřeba se k tomu vyjádřit. “Nevím, zda jste viděli zprávy nebo kdo vládne mé zemi, ale je to zatraceně špatná TV show. Nikdy jsem za svůj život neviděl takové zoufalství,” vysvětlil překvapivý loňský návrat tria v The Guardian Pharrell Williams.

Album No One Ever Really Dies je považováno za nejlepší dílo N.E.R.D nejen pro naprosto nekompromisní zvukové a textové vyznění, překvapilo také, kolik hostujících hvězd na jeho manifestační dikci přistoupilo: André 3000, M.I.A., Gucci Mane, Wale, Ed Sheeran, Kendrick Lamar a singl Lemon pak korunuje hlasem Rihanna. “Tohle není hudba, tohle je hnutí,” konstatoval Williams. 

S Chadem tvoří Williams od 90. let produkční duo The Neptunes - “tovární linku na výrobu obřích hitů” - jeho vlastní kariéra už ale sahá daleko za hranice běžnosti: zpěvák a hudebník se věnuje také módě, designu, multimédiálnímu projektu I Am OTHER a značce Billionaire Boys Club. Produkoval nespočet úspěšných nahrávek, prodal přes milión alb, získal jedenáct Grammy (a desítky nominací) a několikrát byl nominován i na filmového Oscara. Napsal globální hity pro sebe i Daft Punk, Jay-Z, Britney Spears, Justina Timberlaka, Snoop Dogga a další. V hudebním showbyznysu dnes pravděpodobně nanajdete hitparádově úspěšnější osobnost: vždyť Williamsovy hity z posledních let - Get Lucky, Blurred Lines a Happy - zasáhly kompletně celý svět. Od roku 2014 mu také patří hvězda na hollywoodském Chodníku slávy.

N.E.R.D založil Williams se spolužákem Chadem v roce 1999, kdy se k nim přidal Shay Haley. A zatímco pod hlavičkou The Neptunes sypali jeden průzračný hit za druhým, s N.E.R.D tíhli k daleko složitější, alternativnější hudbě a spolupracovali s Kanye Westem, Linkin Park nebo Gorillaz. Do roku 2010 vydali čtyři střídavě úspěšná alba a s komerčním dopadem si vlastně hlavu nelámali. O to větší šok způsobil s No One Ever Really Dies: tím, že se navzdory úspěšným kariérám vrátili k N.E.R.D a pochopitelně záběrem na politiku. Na otázku v čem považují album za zvláštní, Chad tajemně odpověděl: “Protože z vesmíru máte lepší pohled na zemi.

Pharell Williams bude zpívat a hrát na klavír a klávesy, Chad Hugo na kytary, klávesy a saxofon a za bicí s perkusemi usedne Shay Haley. A k tomu početná kapely, sboristky a tanečníci. Dohromady pořádná show střídající jeden velký hit za druhým.