Omar Sosa & Seckou Keita: Transparent Water

Omar Sosa & Seckou Keita: Transparent Water

Kuba, Senegal 20.7.2018 / 20:00 - 21:00
Cylinders Gong stage

Proslulý kubánský jazzový klavírista Omar Sosa, který poprvé přijíždí do České republiky, a zpívající hráč na koru Seckou Keita ze Senegalu se záměrně vyhnuli klišé poměřovat si svaly při kubánsko-západoafrickém dialogu. Namísto rytmů se ponořili do impresionistické, z improvizace vycházející, v souhrnu nadžánrové hudby, na kterou sedí Omarova klasifikace jazzu coby filosofie svobody. Navíc podle něho nejde ani tak o worldjazz, jako o “music of the Earth”.

Pro mnoho lidí představuje globalizace abstraktní pojem. Pro Omara Sosu, možná nejvšestrannějšího jazzmana své generace a mnohokrát nominovaného na Grammy, naopak východisko k tvůrčímu rozletu. Pomáhá mu předpovědět hudbu, na kterou jiní teprve přijdou, nebo také ne. S impulsivní, perkusivní hrou, už dávno zbavenou respektu k zažitým pravidlům klavírní techniky, povýšil vnímání kubánského jazzu, coby vstřícné kombinace energických afro-kubánských rytmů s harmonickými strukturami, na druh přírodní, bezešvé, africké diaspoře do široka otevřené hudby, do níž bezpříkladně a s lehkostí vkládá moderní vlivy, elektroniku, velké orchestry, nejrůznější tradiční nástroje a milovanou evropskou klasiku. Rád rovněž cituje svůj velký vzor, nenapodobitelného klavíristu Theloniouse Monka, který kdysi řekl, že “jazz nemůžete nutit nikam chodit, to protože si tam dojde sám“.

Když posloucháte hudbu Transparent Water, cítíte její mír, její něhu. Cítíte její působení, i když nerozumíte příčině,” vysvětlil griot Seckou Keita, vyhledávaný hráč na koru ze senegalského regionu Casamance, žijící už léta ve Velké Británii. S hudbou rozechvívající srdce bez zjevného vysvětlení má bohaté zkušenosti: s velšskou harfenicí Catrin Finch natočili album Clychau Dibon, vyhlášené world music nahrávkou roku 2013. Navždy zůstane spojený i s progresivní skupinou Baka Beyond a vyšvihl se také během koncertů Africa Expressu Damona Albarna.

Jde o první spolupráci Omara Sosy a Seckou Keity, k nimž se přidal vynikající venezuelský perkusista Gustavo Ovalles, hrající s Omarem už dlouhá léta a spolu s oběma podepisující mimořádné hudební prohlášení: “Když se vydáte do mnoha částí světa, vidíte vodu. Ale není průhledná. Takže svým způsobem jde o politické prohlášení. Jde o základnů důvod, že tento projekt nazýváme Transparent Water, protože ta hudba je průhledná, má mnoho prostoru, ticha, je o elementu, který je základní v každé kultuře. A je to o tom, jak se tento prvek může míchat bez konfliktu. Můžeme žít všichni pohromadě, můžemme hrát všichni spolu, bez ohledu na to, odkud přicházíme, nebo jaké náboženství vyznáváme, jakou máme barvu pleti. To je transparentní.

www.omarsosa.com
www.seckoukeita.com