Cigarettes After Sex

Cigarettes After Sex

Spojené státy 20.7.2018 / 20:30 - 21:30
ArcelorMittal stage

Greg Gonzalez je za beznadějného romantika, vypravěče prožitých intimních příběhů ve chvílích, kdy se za tím druhým zabouchly dveře a vzduch ztěžkal dráždivou nedopovězeností. Proto se o jeho písních mluví jako o “mírně depresivním deníku Dona Juana 21. století”.

S texty vyhýbající se cynismu a přepjatému cukrování jde v ruku v ruce zasněně monotónní, skoro nikdy nevrcholící doprovod - nekonfliktní hudba stojící na kytarách, klávesách a strohé rytmice připomínající The xx nebo Cocteau Twins, kterou Gonzalez popisuje jako romantické balady: “Jeden verš v písni může být konec světa. Osloví vás a vyjádří to, co jste kdysi nemohli říci.

Chci psát pozitivní hudbu, protože jenom pozitivní naladění vám pomůže dostat se z intenzivního smutku,” tvrdí Gonzales přiznávající vliv Briana Ena, Milese Davise, Aphex Twin a francouzské zpěvačky François Hardy.

Gonzalez pochází z texaského El Paso a teprve po přestěhování do New Yorku začal přemýšlet o sestavení kapely. Do širokého povědomí se Cigarettes After Sex dostávali od roku 2012 vlastně šeptandou, měnící se postupně na YouTube ve virální senzaci: skladby z epíčka a singlů zaznamenané ve formě statických černobílých videoklipů - Nothing’s Gonna Hurt You Baby, Affection, Dreaming of You nebo cover Keep On Loving You od REO Speedwagon - nabraly miliónové shlédnutí a skupina v Evropě triumfovala ještě předtím, než se loni odhodlala natočit úspěšné debutové album. “Je to pro mne naprosté tajemství,” odpovídal Gonzales na otázku, jak si tak nečekaný úspěch vysvětluje. 

Každopádně se o Cigarettes After Sex od té doby hodně mluví a opojná atmosféra z debutu stále ne a ne doznít. “Nejsou to pouhé milostné písně, jsou to skladby detailně zkoumající, proč se zamilováváme a proč naše romance vlastně končí,” napsali v magazínu Clash.

Tento koncert natáčí Česká televize, uvidíte na ČT art.