Ron Gallo

Ron Gallo

Spojené státy 22.7.2017 / 00:00 - 01:00
Full Moon stage

Zkusme to jen tak namátkou – co spojuje jména jako Kurt Vile, War on Drugs, Dr. Dog nebo Enon? Ano, je to Filadelfie, město, které hraje na hudební scéně Spojených států jednu z klíčových rolí. V sedmdesátých letech zdejší soulový sound ovlivnil celý žánr, mimořádného rozpuku se v osmdesátých a devadesátých letech dočkala zdejší rapová nebo klubová kultura a velmi silná je i místní garážová a punková scéna. Tohle vše se potkává v hudbě Rona Galla, který letos v únoru vydal výtečnou desku Heavy Meta, ve které spojuje popovou líbivost s garážovou upřímností. „Fun and dark and garage and psychedelic and nice as hell,“ říká o albu respektovaný magazín Noisey. Nezbývá než podepsat.

Ron Gallo působil osm let ve dvojici Toy Soldiers, v jejichž tvorbě byly ještě cítit jeho bluesové a písničkářské kořeny. Na prvním albu vydaným pod vlastním jménem ovšem nabízí mnohem pestřejší a hlasitější zvuk, postavený na garážové říznosti, soulovém cítění a nekonečné energii. Týdeník Nashville Scene píše, že hudba Rona Galla spojuje vztek a běsnění The Stooges s dynamikou Led Zeppelin, ale k této společnosti je jistě nutno připojit ledabylé floutky z The Strokes či zarputilost Jona Spencera. Zároveň je třeba vypíchnout velký hitový potenciál, který zdobí jeho skladby, v některých recenzích jsou kacířsky zmiňováni samotní The Beatles. Z nadšeného ohlasu, který album Heavy Meta (hlavně ve Spojených státech) vzbudilo, je zřejmé, že jméno Rona Galla se bude skloňovat ještě dlouho.

Hudebník o podobě své současné tvorby mluví jako o nutnosti: „Je to trochu jako útok na lidstvo. Nyní nastal ten správný čas se probudit, podívat se na svět kolem a zkusit pochopit naši vlastní schopnost měnit sebe a svět samotný,“ říká v rozhovoru pro magazín Noisey, vzápětí ale dodává, že všechny jeho ataky a popichování jsou míněny v pozitivním duchu: „Nemusíme být přece nutně proklatě vážní, abychom mluvili o těchto věcech, mám za to, že je důležité používat hudbu k otevření určitých témat. Černým humorem tu vážnost odlehčujeme.“ 

Z desky Heavy Meta plyne osvěžující pocit uvolnění a závratného elánu. Skutečnou bouři ale dokáže Ron Gallo se svými dvěma spoluhráči rozpoutat hlavně na pódiu, právě tady jeho hlasité apely vyzní nejlépe. Letošní program Full Moon Stage nemůže mít lepší vrchol.