Leyla McCalla & Band

Leyla McCalla & Band

Spojené státy 20.7.2017 / 18:30 - 19:30
Vítkovice Gong stage

Její půl na půl autorská a lidová hudba je svého druhu symbióza tradice haitských trubadúrů doprovázejících se od 18. století na banjo a přenesená do Louisiany, neworleánského jazzu, cajunu, blues a černošských tradic Severní Karolíny.

Hudba může změnit člověka a má velký léčebný potenciál. Takže tím, že sdílím svojí hudbou takto složitou historii, zúčtovávám se svým vlastním pocitem místa a zároveň chci přispět k léčení společnosti. Čím více víme, tím více se cítíme silní,” tvrdí Leyla McCalla. Ať už je to tím, že má haitský původ, nebo čistě proto, že žije v multikulturním New Orleans, kde pro sebe uprostřed haitské komunity objevuje své kulturní kořeny, čímž její hudba získává na barevnosti, z kolonky běžné písničkářky spolehlivě vypadává. Na prvním místě udivuje neobvyklou hrou na cello: hodně perkusivní, proloženou pickingem, nejvíc prý instinktivní, jakoby úplně odhodila letité klasické vzdělání a upřednostnila rady učitele, kanadského cellisty Rufuse Cappadocia. 

S davem nejde Leyla ani s oduševněle konejšivým, přesvědčivým hlasem, kterým ale ve třech jazycích - angličtině, francouzštině a kreolštině - nehladí po srsti. Už pro zvolená témata: na velmi úspěšném debutu Vari-Colored Songs zhudebnila v roce 2013 poezii z haitského období amerického černošského básníka Langstona Hughese dotýkající se otrokářské éry. Nově čerpá z historických poznatků muzikologa Gage Averilla, autora knihy A Day For the Hunter, A Day For the Prey, ze které si vypůjčila nejen název. Texty loňského, opět nadšeně přijatého alba, částečně kopírují i Averillovy poznatky o haitské emigraci do Spojených států a politické dějiny Haiti, prvního svobodného státu v Latinské Americe vedeného bývalými otroky. 

Skladba A Day for the Hunter, A Day for the Prey jde i přes historický odkaz podprahově naproti aktuálnímu dění: v zoufalství haitských uprchlíků odplouvajících kdysi do Států před vojenskou diktaturou na vratkých lodích můžeme dnes, v Trumpově éře, spatřovat osud dnešních imigrantů. “Někdy se na světě cítíte jako lovec, jindy se z vás stává kořist,” zpívá Leyla. Se členy Grammy oceněné skupiny Carolina Chocolate Drops se Leyla nerozešla: zpěvačka Rhiannon Giddens ji na obou albech podstatně vypomohla, a pokud mají obě čas, rády ve společném duu vystupují.

V tento čas nicméně koncertuje s vlastní skupinou do níž patří třeba vynikající houslistka Free Feral nebo kytarista a perkusista Daniele Tremblay. A pro Colours je velkou ctí uvést Leylu poprvé v České republice.