Mbongwana Star

Mbongwana Star

Kongo – Kinshasa, Francie 15.7.2016 / 17:45 - 18:45
ArcelorMittal stage

Pamatujete na báječnou skupinu vozíčkářů Staff Benda Bilili, co hrála na Colours v roce 2012? Přes nebývalý světový úspěch, možná jeden z největších, co africkou hudbu v posledních letech potkal, jí osud nepřál: podlehla falešnému vábení peněz a rozpadla se.

  

Leadři Coco Ngambali a Theo Nzonza to ale nevzdali a s producentem Liamem Farrellem aka Doctorem L, irskou personou pařížské elektronické a hip hopové scény, založili předloni v Kinshase novou, tanečně ještě maničtější skupinu, bez pardonu redefinující názor na současnou africkou hudbu. S příznačným názvem Mbongwana Star, kdy mbongwana znamená v jazyce lingala změnu. 

Coco a Theo s mladým bubeníkem Makana Randy Kalambayiem, kytaristou Jean-Claude Kamina Mulodm aka ‘R9’, perkusistou Sagem a baskytaristou, klávesákem a programátorem Farrellem v produkci věrného Michela Wintera vypustili do světa novou elektrofuturistickou afrorockovou bestii. A ještě než stačila vysedět své první vejce - famózní album From Kinshasa - bylo jasné, že nekompromisně napadne většinu významných světových festivalů a výročních žebříčků roku 2015. 

Mbongwana Star již není čistě africká kapela. Je mezi-národní, mezi-kulturní, mezi-etnická, spojenectví černých i bílých, Afriky a Evropy. Nepředstavujte si Jamese Browna, představte si Sly and the Family Stone,” upozorňuje Liam Farrell. Důvod okamžitého úspěchu Mbongwana Star lze hledat ve vzájemném důvěře, v extrémní síle přimknutí dvou odlišných hudebních světů: až nerozeznáte, kde začíná vliv elektro funky Farrela a končí vklad Konžanů. Nebalancují na hranách extrému, sladili se do jednoho masivního hukotu, v němž nezapadají skvostné distorzní kytary a medové i naléhavě vykřičené hlasy; basss groove a syntetické beaty nesoupeří s vynalézavou bubenickou a perkusivní hrou, společně generují až industriální rytmy daleko za hranicemi tanečních možností. 

Chtěl jsem změnit zaryté představy o africké hudbě. Kinshasa mi připomíná New Yorku v 80. letech, kde jste mohli založit punkovou, gay nebo novovlnou skupinu. Afričtí hudebníci mají právo si zvolit, jestli chtějí znít tradičně nebo ne. Bavíme se sakra o lidech, kteří hrají hudbu...... Pokud máme rádi hudbu, dělení na Afričany a Evropany s tím nemá nic společného. Přestaňme předstírat, že to tak je. Všichni se potřebujeme navzájem,” řekl Liam Farrell.

Z tvůrčího génia konžské metropole Kinshasy v minulosti vyšli světoznámí Konono No. 1, Kasai Allstars, Staff Benda Bilili nebo Jupiter & Okwess International, které jsme skoro všechny na Colours slyšeli. Ve městě dnes prý podle Wintera totiž existuje mnohem víc kreativity, než si dokážeme představit. Bublá širokými aktivitami a tvořivostí, vyvěrajících přitom z nedostatku zdrojů: umění tu doslova vzniká z odpadu. Nejvíc ve čtvrti Rue Kato, napěchované sochaři, fotografy, tvůrci happeningů a hudebníky. Po Kinshase se prochází také Congo Astronaut: kluk z ghetta s vlastnoručně vyrobeným skafandrem. Nechává se fotografovat a stává se z něho umělecký fenomén. Vidíme ho na obálce alba i v klipu Malukayi, kde se k Mbongwana Star přidávávají s drnkacími skříňkami likembe Konono No. 1.

Na koncertech si to s mladíky a Farellem Coco s Theem užívají až jim jsou vozíčky těsné. Skáčou na nich v rauši, stvrzujíc svou dávnou hlášku: problém není v nohách, ale v hlavách a náš handicap nám nezabrání od toho být chytrý.