Lama Gyurme & Jean-Philippe Rykiel

Lama Gyurme & Jean-Philippe Rykiel

Bhútán, Francie 14.7.2016 / 15:00 - 16:00
Vítkovice Gong stage

Jen těžko si lze představit vhodnější otevření Meltingpotu než je duchovní koncert ambientně uklidňující hudby budhistického mnicha z Bhútánu Lama Gyurmeho a jednoho z nejvyhledávanějších světových klávesistů Jeana-Philippe Rykiela z Francie.

Gyurmeho blaženě mručivý hlas podporuje duchovní očistu, příklon k universální lásce a velkorysosti a volá po osvobození od náplavy civilizační povrchnosti. Zpívané motlitby se ocitají v dokonalé harmonii s tibetskými perkusemi, gongy, éterickým syntezátorem a klavírem. Mezi vrcholy patří zpívaná mantra The Six Syllable Mantra of The White Lotus Lord.

S ohledem na hudbu do které jsou ponořeni to působí až nepatřičně, ale i materiální svět dokáže docenit hloubkou hudebního poselství dvojice: společná alba dosáhla zlatých prodejů, násobeno nadšením odborníků a respektem Petera Gabriela na jehož labelu Real World vyšlo nesmírně úspěšné a ceněné album Rain of Blessings: Vajra Chants. 

Lama Gyurme - Oumze neboli Master of Music - se narodil v Bhútánu a prošel klášterním budhistickým učením zahrnujícím umění a hudbu. Dnes žije ve Francii a dlouhá léta spolupracuje s francouzským klávesistou Jean-Philippe Rykielem. Narodil se slepý, hudbu proto vnímá daleko citlivěji a s neukojitelnější zvídavostí , to jen na vysvětlenou,proč se svého času stal takřka nepostradatelným pro africké hvězdy Salifa Keitu a Youssou N´Doura, trumpetistu Johna Hassella, Petera Gabriela a Leonarda Cohena.