Joel Sebunjo & Sundiata

Joel Sebunjo & Sundiata

Uganda 14.7.2016 / 19:30 - 20:30
Agrofert Fresh stage

Jednadvacetistrunná kora představuje symbol západoafrické hudby. Značné úcty se těší ale po celé Africe. Joel Sebunjo, absolvent muzikologie z Makerere University v Kampale, hlavním městě Ugandy, griotské harfě propadl po setkání s největším žijícím hráčem Toumani Diabatem z Mali.

Nejprve si ji koupil, naučil se na ní, což není lehké zvládnout, ale protože byl zdatným hráčem na lyru endongo, pro změnu hudební symbol ugandského národa Baganda, netrvalo dlouho a mohl se rovnat mistrovským koristům. Teprve potom si vyrobil vlastní nástroj, namísto ozvučnice z vysušené tykve ale použil krychlovou krabici, čímž elektrifikovaná kora získala futuristický vzhled i zvuk. 

Sebunjo tím dal panafrické hudbě docela nový rozměr: jeho fúze ugandské tradice s hudbou západoafrických griotů totiž nemá obdoby. “Domnívala jsem se, že z Afriky už všechno znám. Právě teď mě ale z omylu vyvedl Joel Sebunjo. V jeho hudbě je reggae, africká hudba i rock and roll. Člověk nikdy neví, co udělá v dalším taktu,” řekla Zlata Holušová hudebnímu publicistovi Petrovi Dorůžkovi těsně po skončení totálně výbušného koncertu v Marseille.
K bezešvému propojení dvou v minulosti nikdy nezkontaktovaných kultur dopomohla třicetiletému Sebunjovi také studia vokálních technik v Mali a Senegalu a poměrně dlouhý čas strávený po boku Youssou N´Doura, Salifa Keity nebo Toumani Diabateho.

Rytmika baskytary a bicích, kytarista nejtvrdšího ražení a Sebunjo zaplňují na koncertech prostor hutným, valivým zvukem, světelné roky vzdáleným od předpokládaného zvonivého mixu zvuku kory a endongo, kterou bere Sebunjo do rukou spíš jako připomenutí, z jaké kultury vyšel. Ječivým hlasem jako laserem rozřezává i poslední zbytky pochybností, cože jako čekat od “ugandského Youssou N´Doura”. Sebunjova hra na futuristickou koru nepostrádá u griotů tolik obdivované staccato, ani melodicky velebné probírání strun: nemáte ovšem pocit napodobeniny, vkrádání se na nepatřičné hudební území. Rock, funky, zvonivá kora, skladby na pomezí eposu a odpichových hitů - to vše u Sebunja dává smysl a nesmírně baví.