Po sametu

Po sametu

19.7.2019 / 17:30 - 18:30
Meltingpot Alarm stage

Paweł Kowal je politolog, historik, publicista, expert na východní politiku, spoluzakladatel muzea Varšavského povstání, profesor Institutu politických studií na Polské akademii věd, vědecký pracovník na Vysoké škole evropské Natolin, přednášející na Varšavské univerzitě a předseda Vědecké rady Výzkumné stanice Polské akademie věd v Kyjevě.
 
Pavel Kosatík se jako spisovatel a scénárista zabývá novodobou historií. Je autorem několika desítek životopisných knih o osobnostech jako T. G. Masaryk, Jan Masaryk, Ferdinand Peroutka, Pavel Tigrid, Emil Zátopek, Věra Čáslavská a dalších, i knih esejistických (České snění, Česká inteligence).
Petr Placák patřil k nejmladší generaci antikomunistické opozice, na konci 80. let byl jedním z organizátorů protirežimních veřejných akcí. V letech 1982-1986 hrál na klarinet ve skupině The Plastic People of the Universe. Za soustavné šikany Státní bezpečnosti pracoval v dělnických povoláních, publikoval v samizdatu. Byl přesvědčen, že komunistický režim se může zhroutit pouze pod vytrvalým tlakem veřejnosti. Dnes je přesvědčen, že tehdejší manifestace na Václavském náměstí a následné represe bezpečnostních složek znamenaly zásadní zlom v cestě české společnosti ke svobodě: mj. tím, že do značné míry ovlivnily nebo dokonce změnily mentalitu těch, kdo do té doby působili v tzv. šedé zóně. Z událostí známých později jako tzv. Palachův týden nakonec Petr Placák vyvázl s podmíněným trestem. Po roce 1989 Petr Placák vystudoval historii na Filozofické fakultě UK, vydal několik knih, naposledy prózu Fízl, reflektující šikanu, kterou zažíval ze strany Státní bezpečnosti v 80. letech. Za knihu dostal cenu Magnesia Litera 2008. Publikuje v českých denících a řídí kulturně-společenský studentský list Babylon.

Petr Placák (CZE), Pawel Kowal (POL), Pavel Kosatík (CZE), mod. Petruška Šustrová