SĽUK, Pacora Trio, Marek Pastírik: Ornamenty

SĽUK, Pacora Trio, Marek Pastírik: Ornamenty

Slovensko 17.7.2016 / 15:45 - 16:45
Vítkovice Gong stage

Slovem folklor se straší ti, kterým při vidině, že by měli poslouchat muzikanty v krojích okolo nichž tančí jim podobní, naskakují pupínky. Říkejme proto raději lidová hudba v netradiční pojetí, třeba s úžasnou živou videoprojekcí.

Po skončení Ornamentů se možná budete i ptát: a ta lidová hudba byla kde?

Hudba inspirovaná lidovou tradicí - a ne nutně pouze slovenskou - zasazená jiskřivým způsobem do moderního kontextu. Z něčeho starého, tak na půdorysu Ornamentů vzniklo cosi nového, s ohledem na dobu a její možnosti zdaleka rafinovanějšího, než bylo vždy v možnostech lidových muzikantů. Ti přece nehráli jazz, Stravinského klasiku, ani na nástroje "odjinud" a nepoužívali videoprojekci a služeb vizuálních umělců.
V Ornamentech se šťastně uplatnilo nadžánrové skladatelství Stano Palúcha a Marka Pastírika, kteří lidové tradice ohlasově a osvíceně přetáhly do dneška a naznačili, že je lze, bez ohledu na čerstvé vyznění, vnímat i jako druh tradice nové, byť městské. Na svou stranu si získali dvě silné opory: muzikanty SĽUK­u, zpěvačku Evu Miškovičovou a Palúchovu skupinu Pacora - výsostně intuitivní hráče se smyslem pro improvizaci, kteří jsou doma v jazzu i lidové hudbě; nezáleží na tom jestli slovenské nebo obecně východoevropské.

Ornamenty se zkontaktovaly také s novými medii. Konkrétně zcela novým prvkem: VJingem. Srozumitelněji: videoprojekcí Jána Šicku. 

"Výsledkem je spojení hudby a obrazu, tradice a současné kultury, transformace tradičních obrazových motivů na interaktivní vizuální objekty, které v hudebním souzvuku ožívají a rozvíjejí nový imaginativní svět tradiční kultury přímo před očima diváků," napsali o Ornamentech, slovenské senzaci posledních let.

Libreto: Juraj Hamar
Hudba: Stanislav Palúch, Marek Pastírik
Pohyblivé obrázky a VJing: Ján Šicko
Scéna: Marek Hollý
Kostýmy: Katarína Holková