Rocky Dawuni

Rocky Dawuni

Ghana 17.7.2016 / 16:30 - 17:30
ArcelorMittal stage

Jsme větvemi společného lidského stromu, máme jedny kořeny a měli bychom se soustředit na to, co nás spojuje, ne rozděluje, tvrdí mezinárodně proslulý reggae zpěvák a aktivista Rocky Dawuni na novém šestém albu Branches of the Same Tree.

Podle CNN jedna z deseti globálních hvězd africké hudby, která za něho získala v silné konkurenci nominaci na Grammy, hned v úvodu zpívá: “Rozsviťte tmu v pozitivním duchu.

Na trase západní Afrika - Jamajka a zpět se toho hodně událo, přesto nedalo Bobu Marleymu moc práce se v Africe prosadit. Reggae se díky němu stalo v Africe krycím názvem boje za nezávislost, soundtrackem mnoha válečných konfliktů, ale i zdrojem vrozené potřeby tančit. Rock Dawuni drží dědictví svého velkého vzoru pořád v rovině politického aktivismu a společenských manifestů, definovat jeho “afro roots” ale není lehké: v nynějším newyorském domově přeskakuje od dancehallu k afrobeatu, nejsou mu vzdálené soul s funky ani chytlavý pop nebo atmosféra karnevalů v New Orleans. 

Student filosofie a psychologie pochází z osmi dětí a k africké hudbě tíhnul odmalička stejně silně jako k reggae. Když potkal svou životní partnerku, americkou fotografku Cary Sullivan, přestěhoval se částečně do Spojených států, kde v roce 1996 vydal první album a odstartoval svou hudební kariéru. Rétorika zpěváka jmenovaného kulturním velvyslancem Ghany a pracujícího pro UNICEF, OSN a Hillary Clinton se i přes jeho velké mezinárodní úspěchy přitom nemění: Afrika si s ohledem na své bohatství tolik chudoby, válek a jiných katastrof nezaslouží. Rocky Dawuni ve své roztančené hudbě pracuje i s globálními symboly: videoklip skladby African Thriller kombinuje panafrickou popularitu Michaela Jacksona s připomínkou Rumble in the Jungle, legendárního boxerského zápasu mezi Muhammadem Alim a George Foremanem, sledovaným v roce 1974 z konžské metropole Kinshasa celým světem.