Noreum Machi

Noreum Machi

Jižní Korea 14.7.2016 / 20:15 - 21:15
Drive stage
15.7.2016 / 16:15 - 17:15
Europe stage

Transformace přírodních živlů do hudebního rituálu, který ani v 21. století nepozbyl kouzla kolektivní ódy na svobodu těla a duše. Ideální příležitost se alespoň na moment zkontaktovat s jednou z nejstarších hudebních tradic lidstva.

                         

Rytmus představuje klíč ke korejské tradiční hudbě. Už od 3. století přiváděly zemědělce na rýžová pole bubenické ansámbly. Jejich vůdcové nesli plápolající standarty Farmář je principálem světa a během celodenní práce měli za úkol svou hrou a tancem napodobujícím jednotlivé úkony zpříjemnit vesničanům dřinu a povzbudit je v kolektivním nasazení. O přestávkách a na konci šichty pořádaly „farmářské kapely“ improvizační akrobaticko-tanečně-bubenické představení pod vedením noreum machiho, nejlepšího z nejlepších zpěváků a hudebníků. 

Představení se nazývalo nongak nebo pungmul. Má původ v šamanských obřadech a tradici potulných bardů. Farmářské kapely používaly čtyři základní druhy nástrojů zvukově imitujících živly: malý gong kkwaengwari (hromobití), velký jing (vítr), velký buben buk (oblohu) a buben ve tvaru přesýpacích hodin janggu (déšť). Společné komorní „symfonii“ se říká samul nori – čtyři předměty - reprezentující zvuk země a nebe.

Nongak se postupem času staly součástí vesnických dožínkových oslav a příchodu Nového roku a v dobách japonské okupace symbolem vzdoru a národní hrdosti. Postupující civilizace a válka v 50. letech minulého století vedoucí k rozdělení Korejského poloostrova na dvě země tradici nongak prakticky zničily, nicméně v 70. letech se jí chopili mladí korejští studenti ze skupiny Samul Nori, vedení hráčem Duk Kim Soo, výraznou postavou obroditelského studentského hnutí. Tehdejší vojenská vláda neměla pro cokoliv šamanského pochopení. Provozování nongak na veřejnosti se trestalo vězením a tak Duk Kim Soo u samul nori zdůraznil jeho duchovní aspekt a koncerty probíhaly v uzavřených koncertních síních. Tehdy dostal ceremoniál novodobou podobu s využitím fléten a nezbytných barevných kostýmů symbolizovaných kloboukem sangmo s dlouhou stuhou, s níž hráči vytvářejí fascinující harmonické obrazce.

Noreum Machi existují od roku 1993 a patří mezi špičkové korejské ansámbly. Procestovali skoro celý svět a vystupovali na předních festivalech. Nechyběli ani na veletrhu Womex, jehož dlouholetý ředitel Gerald Seligman, který bude letos znovu hostem Czech Music Crossroads, skupinu Noreum Machi každému vřele doporučuje.