Rodrigo Cuevas

Rodrigo Cuevas

Španělsko 14.7.2022 / 17:00 - 18:00
Vítkovice Gong stage

Folklorní agitátor zahrnující do hry asturijské tradice, elektroniku, queer tématiku a nesmírnou nálož emocí. Na Colours s projektem Trópico de Covadonga. Neexistuje snad způsob, jak nesnadno zařaditelného zpěváka, hudebníka, skladatele a queer kabaretního umělce popsat. Pocitu marnosti se nezbavíme, ani když přistoupíme na jeho vlastní definici: folklórní agitátor, nepovažující vzdorovitou provokaci za znak svobody, ale za nutnost vyžadující velký sebezávazek.

Kníratého chlapa v sexy podvazkovém pásu vedoucího na uzdě oslici Johanku z Arku, si s asturijským venkovem určitě nespojujeme, a není mnoho důvodu předpokládat, že bychom měli. Vyloučit to ale nemůžeme, doba už je taková. Dobře děláme: Rodrigo Cuevas se po rodné vesnici takhle nepromenáduje. Zato dává na vědomí, že španělský region Asturie sice trpí nedostatkem infrastruktury, práce a příležitostí pro mladé lidi, o nudě, tu ale nemůže být řeč. 

Aktivistickému nasazení „postmoderního tvůrce okamžiku“, který ženské oblečení udal jako přirozené umělecké vyjádření, podlehl i katalánský producent Raül Refree (Rosalía, Lee Ranaldo, Lina) a vydal se s ním na tůru po asturijském a galicijském venkově nasát místní hudební tradice a naslouchat posledním žijícím zpěvačkám. Vyšlo z toho album Manual de cortej patřící do kategorie „to tu ještě nebylo“ a oslňující elektro aktualizací starých písní a tanců, strhujícími rytmy akustických perkusí, hlasy a v neposlední řadě humornou nadsázkou, jakkoliv cílem zůstává seriozní připomenutí autentické síly a platnosti starobylé asturijské hudby, která podle Raüla dokáže znít stejně moderně jako současná avantgarda. 

Rodrigův koncert, mimochodem snad pro každého absolutní vrchol posledního veletrhu Womex, vám nedá ještě dlouho spát. Dojde i na slzy, za které se není proč stydět. Ale ze všeho nejvíc uhranutí sledujete charismatického chlapíka v dřevácích, jak s elegantní erotikou na hony vzdálenou exhibicionismu zpívá třeba tesknou baladu Rambalín - vzpomínku na krutě zavražděného Alberta Alonso Blanca alias Rambala, navzdory homosexualitě v rybářském městě Cimadevilla milovaného sociálního pracovníka. A kdyby do vás v tu chvíli někdo šťouchnul, rozpadnete se na molekuly.

Kultura založená na image a lehkomyslnosti je prázdným plavidlem, které se musí znovu spojit s rodovým způsobem života a interakce, které pomalu mizí,” tvrdí Cuevas, klasický vystudovaný klavírista, který za velkého zájmu objel Španělsko s hudebně-kabaretní show El Mundo por Montera - směsi travesti, opery buffa, glamrocku, reggaetonu a excentrického střetu asturijské tradice s elektronikou.