Alina Pash

Alina Pash

Ukrajina 16.7.2022 / 18:45 - 19:45
glo™ stage

Mezinárodně proslavená raperka, zpěvačka, skladatelka a bitanga (rusínsky rváčka) z ukrajinských Karpat. Aktuálně na nejtěžším turné své kariéry, kdy každý charitativní koncert představuje podporu její ruským agresorem devastované země a jejím statečným obráncům. Finalistka ukrajinské verze X-Factoru, vítězka národního výběru pro Eurovizi 2022 a letošní držitelka Music Moves Europe Awards boří stereotypy o nedotknutelnosti ukrajinské lidové hudby, kterou odvážně a originálně mísí s elektronikou, hip hopem a popem.

Spolupracuje s domácím i zahraničními producenty a připravuje vydání nových nahrávek, na nichž se chystá ukázat světu velké kulturní bohatství Ukrajiny. 

Co pro Alinu znamená prezentovat hudbu dneška a zítřka, zároveň dokazuje hlavně na strhujících koncertech, které vrcholí skladbou Shadows of Forgotten Ancestors. Ta je inspirována stejnojmennou magickou filmovou baladou z roku 1964, natočenou geniálním režisérem Sergejem Paradžanovem, vezněném sovětskými úřady za to, že podstatu lidské svobody odmítl zobrazovat podle jejich komunistického scénáře. S odkazem na v textu zmíněnou Picassovu holubici Aliona podtrhuje, že mír je jediná cesta ven. Na závěr pak zpívá: „Remember your ancestors/ But write your own history.