Manu Delago

Manu Delago

Rakousko 18.7.2019 / 16:30 - 17:30
Drive stage by MINI

Delagova hudba míří z hlavy k prstům tepajícím po hangu a odtud dál k experimentům, vždy je přitom otevřená dalším vlivům a výzvám. Proto ho za rovnocenného partnera berou Björk, Joss Stone, Ólafur Arnalds, Cinematic Orchestra nebo Anoushka Shankar, se kterou byli za společné album Land of Gold nominováni na Grammy.

Nástroj přirovnávaný ke zvukové skulptuře, to když se nemůžete rozhodnout, jestli posloucháte harfu, indické bubínky tabla, drnkací africké skříňky nebo steel pan z Trinidadu, usadil Manu Delago do prostoru ambientní elektroniky, soudobé hudby, nu-jazzu a popu. Sám, s kapelou nebo symfonickým orchestrem. 

Ačkoliv platí za virtuosa hangu, považuje se pořád za bubeníka, za soupravu běžně sedá a dostat se do rytmického transu pro něho není problém. 

Pro Delagovy skladby zůstává podstatné totéž co pro hang: nejsou pro ně daná žádná pravidla ani styly, všechno vychází z hráčovy interpretace a intuice; neexistují žádné příručky, tedy až na ty, které kdysi sám a s nečekaným úspěchem předložil. 

Když jsem poprvé viděl hang, přišlo mi to jako nástroj, který spojuje vše, co jsem před tím dělal - krásná melodická stránka nástroje, ale rytmický a perkusivní aspekt. Myslím, že když na tento nástroj hrajete jemně, podobá se harfě, což pro mě bylo nové. Neexistuje žádná tradice nebo kultura za tímto nástrojem - což je dělá velmi otevřeným, něco jako nepopsaný list papíru. To mi připadalo jako příležitost a zároveň jako výzva, neboť nejsou k dispozici žádní učitelé nebo školy, takže jsem se vše musel naučit sám. Myslím, že by tohle mohl být právě ten nový zvuk, který přitahuje lidi,” uvedl Manu Delago, který po spolupráci s Björk vstoupil do velkého hudebního světa a z rakouského Innsbrucku, kde vystudoval na konzervatoři bicí a klavír, se přestěhoval do Londýna a nadobro přestal vnímat hudební hranice. 

Mezi jeho nejbláznivější, umělecky však nejobdivovanější projekty patří poslední album Parasol Peak, natočené se sedmi spoluhráči na různých místech uprostřed přírody a v rozdílných nadmořských výškách během horolezecké expedice v Alpách. „Parasol Peak je pozoruhodné album a posluchačský zážitek. Letos asi neuslyšíte ambicioznější album,” napsali o unikátní hudbě, jaká se mohla zrodit jen v hlavě Manu Delaga. Výpravy se zúčastnil také perkusista Chris Norz, který se zpěvačkou, houslistkou a klávesistkou Isou Kurz a kontrabasistou Clemensem Rofnerem sympatického Manu Delaga na Colours doprovodí.