Gang of Youths

Gang of Youths

Austrálie 20.7.2019 / 17:30 - 18:30
ArcelorMittal stage

Go Farther In Lightness nazvali v magazínu Rolling Stone dílem pětice mladíků „žijících svůj sen o dalších U2“, v hudbě Gang of Youths přitom slyšeli „směs Springsteena, The National, LCD Soundsystem s odstíny Arcade Fire, War on Drugs a U2.”

Mocná směs kytar, dunivých bubnů, kláves a smyčců míří se syrovým hlasem Davida Le’aupepe turbulentně do centra bolestného přemítání o bloudění srdce, osamělosti, úzkosti a jistotě, že co nás v životě už jednou potkalo, přijde znovu. Tematická spřízněnost s Nesnesitelnou lehkostí bytí Milana Kundery není u zpěváka, kterému první žena zemřela na rakovinu a on sám později bojoval s drogami i sebevražednými myšlenkami, výkřikem rádoby intelektuála, ale vášnivého čtenáře Heideggerga, Kierkegaarda a Nietzscheho, který upozorňuje, že „jeho život není způsob, jak si ulehčit umění, ale umění je způsob, jak si ulehčit život,“ a radí: „Toužíte bojovat za dobrou věc? Pak vyjděte ven a zamilujte se.

Na Gang of Youths je pak obdivuhodné, jak hudbu v textech oscilujících mezi nebem a peklem dokázali přenést na obří australské stadiony, kde možná nejvíc vynikne jejich smysl pro epické rockové balady. Zahráli si na barcelonském festivalu Primavera, absolvovali velké americké turné a na dalším předskakovali Foo Fighters. 

David Le’aupepe, jehož otec pochází z polynéského ostrova Samoa a z matčiny strany má židovské předky, je světoběžník: žil v Londýně, New Yorku i Nashvillu. V evangelické komunitě v Sydney se sešel se zbývajícími členy „multietnické“ kapely: kytarista Joji Malan pochází z Fidži, baskytarista Maxwell Dunn z Nového Zélandu, klávesista Jung Kim má americko-korejské předky a bubeník Donnie Borzestowski polsko-australské.

Dohromady prý poskytují kompas pro ty, kdo postrádají směr, a pokud jde o Davida, ten tvrdí: „Možná to zní přehnaně, ale pro mě je kapela Gang of Youths o zapalování figurín mého předcházejícího já.”