Calypso Rose

Calypso Rose

Trinidad a Tobago, Spojené státy 19.7.2019 / 21:00 - 22:00
Drive stage by MINI

Doslova a do písmene živoucí legenda populárního karibského stylu a první žena v historii, která narušila jeho mužskou hegemonii a později se odvážně otevřela mnoha dalším vlivům. Vyhrála desítky soutěží, stala se hvězdou karnevalů doma i v sousedních zemích a spolupracovala s takovými ikonami, jako jsou Bob Marley, Manu Chao, Michael Jackson nebo Miriam Makeba.

Na nesmrtelnost, tu hudební ji už nikdo neodpáře, má devětasedmdesátiletá zpěvačka z karibského ostrova Tobago, přeživší rakovinu a několik infarktů, jednoduchý recept: „Dokud vás k sobě Pán nepovolá, užívejte si, co to jde, a nedovolte tělu, aby vám v tom zabránilo.“ K podiu ji přivádějí, sama to zvládá těžko, po pár krocích ale zázračně obživne a publikum si s nezdolnou energií a hlasovou vitalitou tanečně namaže na chleba. 

Když Calypso Rose, občanským jménem Linda McCartha Monica Sandy-Lewis, v roce 2016 přebírala cenu veletrhu Womex, leckdo neskrýval, že na Královnu calypso, autorku stovek skladeb, zapomněl – na melodicky chytlavé písně z karibských ostrovů Trinidad a Tobago, prošpikované společenskými komentáři, jakbysmet. Calypso, směs kreolské, africké a evropské hudby, měnící se od 40. let na nejprve karibský a postupně i světový fenomén, převálcovala moderní doba: písně představující symbol místních karnevalů, spojené s humornými, nekorektně narážejícími a satirickými texty, nahradilo taneční šílenství stylu soca a nakonec reggae. Mládež přestala brát calypso za barometr veřejného mínění a do zapomnění mířila také Calypso Rose, po jejímž historickém vítězství v soutěži o Krále calypso museli v roce 1978 titul přejmenovat na Monarchu calypso.

Od 80. let žije v New Yorku, což jí umožňuje mít nad inovacemi afro-karibské hudby a calypso nadhled. Bojovné nasazení, energii a rytmus zdědila: její předci byli na ostrov zavlečeni ze západoafrické Guineje. Za jejím návratem na výsluní stáli producent Ivan Duran a hudebník Drew Gonzalves, apoštol revivalu calypso a leader skupiny Kobo Town, doprovázející zpěvačku ve studiu i na koncertech. Na předešlém albu Far from Home (stalo se naprostou světovou senzací) sice zdůraznili primární funkci calypsa coby „zpravodajského média“, okolo old-time calypsa a stínu jeho zašlé slávy ale nekroužili: v houpavých melodiích ho společně se zpěvačkou inovovali reggae, ska, soca nebo punta rockem z Belize.

Nové album So Calypso! zpěvačka pojala jako vzpomínku: svým starším skladbám a převzatým hitům nicméně s producenty naložila, skoro až nepatřičně ke svému věku, pořádnou dávku modernosti bodající jako žihadlo.