Daara J Family

Daara J Family

Senegal 21.7.2018 / 00:15 - 01:15
Fresh stage

K vrcholům loňského ročníku Colours patřilo vystoupení senegalského zpěváka a rapera Faada Freddyho. Než jsme stačili zážitek vstřebat, oznámil k velké potěše fanoušků návrat k hip hopové skupině Daara J Family. Důvody, proč ho znovu pozvat, se proto hledat nemusely.

Ze všech senegalských hip hopových úderek měli Daara J Family nejmedovější hlasy a největší smysl pro silné melodie. Rapované texty postavili do rovnováhy s hudbou, za čímž hledejme griotský původ a tradiční hudební výchovu. Afropopový ráz skladeb, zahrnujících reggae, soul a funky, se přitom nevylučoval s nabroušenými texty, společenským aktivismem a radami po vzoru griotů. Odtud název skupiny Daara J - Škola života. 

Faada Freddy, Ndongo D a Lord Alajiiman ze senegalského hip hopu od začátku vyčuhovali ambiciózní sázkou na propracovanější zvuk, jazyk wolof střídali s francouzštinou a svá alba od roku 1997 natáčeli v evropských studiích za přispění západních producentů. Album Boomerang vyneslo triu v anketě BBC Awards World Music ocenění nejlepší africká skupina roku 2004, přičemž nahrávka je dodnes považována za přelomovou událost afrického hip hopu. 

Daara J pak vyrazili do světa v pozici čerstvého objevu a apoštolů odvážné teze: západoafrický hip hop představuje vlastně boomerang, který se po staletích vrátil z Ameriky do místa, odkud vyletěl. Jejich koncerty, kdy je doprovázela kapela, neměly konkurenci a o účast Daara J se přetahovaly nejprestižnější světové festivaly. Takřka přes noc se stali miláčky Francie. 

Mezitím se doma v roce 2000 podíleli na zvolení Abdoulaye Wadeho presidentem Senegalu, což je možná první případ na světě, kdy rapeři tak výrazně zasáhli do politiky. Však si to také - opět za účasti Daara J - zopakovali o dvanáct let později, kdy Wadeho bez milosti z prezidentského paláce vyprovodili. 

Stoupající slávu, dlouhá koncertní turné a závazek k senegalským fanouškům nevydržel Lord Alajiiman: zbývající dva se přejmenovali na Daara J Family a v krasojízdě pokračovali. „Když žijete v chudé zemi jako je Senegal, nemůžete zpívat o materiálních věcech. Předtím než začnete mluvit o prstenech a diamantech, musíte si položit otázku: Kde dneska seženu něco k jídlu,“ uvedl Faada k albu School of Life a naznačil mírný ústup od politických témat k obecnějším. Řekněme, že tím Daara J Family předznamenali pozdější vývoj senegalského hip hopu, který po dramatických prezidentských volbách v roce 2012 ztratil hodně ze svého ostří. Fungovali ovšem dál: koncertovali s Wyclef Jeanem, Mos Defem, Peterem Gabrielem nebo Africa Expressem Damona Albarna. 

Můžete změnit co děláte, ale nezměníte, po čem toužíte: a tím pro Daara J Family zůstává senegalský hip hop zakotvený v moderní africké hudbě - viz album Foundation (2016). Když Faada triumfoval se svým a cappella projektem Gospel Journey, se kterým se představil loni na Colours, zdálo se, že s Daara J Family bude konec. Nedávno to však kategoricky popřeli zprávou, že na letošek chystají nové album a s početnou kapelou vyrážejí na turné. 

Pokud vás dostal Faada, věřte, že s Daara J Family se vaše nadšení mnohonásobně znásobí.