Ba.fnu

Ba.fnu

Česká republika 21.7.2017 / 18:45 - 20:00
Europe stage

Balfolk. Jednoduché a zábavné tance ze všech koutů Evropy. World music přenesená na taneční parket: lidové kořeny, moderní vlivy a nevysychající zdroj inspirace. Základní kroky nasajete za pár vteřin a pak už je to houpavá projížďka z Čech až do Bretaně a zase zpátky. Vlnění do rytmu, pogo a doudlebská polka povoleny!

ba.fnu = balfolk nuevo. Rebootovaná lidová taneční muzika. Staré evropské rytmy, zapomenuté tradiční nástroje, vlastních melodie a pulzující elektronika. Jako by se Gotan project potkal v Bretani s Moravankou. A pořádně to rozjeli.

Základem tvorby ba.fnu jsou rytmy tradičních evropských tanců, od české polky přes francouzské bourrée až ke švédskému schottisi. K nim kapela píše vlastní melodie, tvoří smyčky z lidových motivů, prošpikovává samply popkulturními narážkami a vytváří hutný, hypnotický zvuk, který nikoho nenechá posedět. Od první vlny průkopníků spojení elektroniky s lidovou muzikou, jak byli Manau, Denez Prigent nebo Plantec, se ba.fnu liší především větší pokorou k lidovému odkazu a zároveň typicky českým nadhledem. Úspěch ale slaví především v zahraničí, má za sebou festivaly ve Francii, Belgii, Portugalsku, Německu, Polsku, Litvě...

---

Svěží a originální přístup k francouzské muzice. Elektronické beaty, samply a looper se protínají s lidovými nástroji a tradičními rytmy.
Výsledkem je hutný, hypnotický zvuk, který nikoho nenechá posedět.
Most mezi minulostí a současností.

Ve stávající sestavě ba.fnu funguje od roku 2014. Od té doby stihlo vydat dvě CD a odehrát desítky koncertů. Pro tisícovku tanečníků na Fest'n Breizh v bretonském Rennes, na festivalu Boombal v Belgii a na bezpočtu dalších štací v Portugalsku, Holandsku, Německu, Litvě, Polsku a jinde po Evropě.

Mikuláš Bryan: cistra, kobza, zpěv. Daniel Kahuda: niněra, zpěv. Šimon Vojtík: perkuse, elektronika, zpěv.