Autumnist

Autumnist

Slovensko 19.7.2017 / 23:00 - 00:00
Full Moon stage

Vlado Ďurajka aka Autumnist je perfekcionista a při vydávání nových desek se rozhodně neřídí časem, proměnlivá vždycky byla i skupina hudebníků kolem něj. Prozatím to vypadá, že opět dodrží čtyřleté pauzy mezi alby. Po posluchači i kritikou vysoce oceňovaném debutu The Great Outdoors (2005) a jeho nástupci The Autumnist (2009) přišel v roce 2013 s novinkou Sound of Unrest, která byla jeho nejkompaktnějším a zároveň nejvyzrálejším počinem.

Barva zvuků povyšuje poslech na audiofilský orgasmus. Sound je plný a servíruje přesně odměřené detaily, jež jsou soběstačné a není je třeba zdlouhavě naposlouchávat. Hlas provází přívětivé analogy, skrz které se linou zmutované samply, oklikou, a jakoby mimoděk, přicházejí noisové prvky. Neklidné skladby se honosí vrtošivou a elektrizující náladou, rozkmitávají se přes všechny možné žánry. Z velké míry se písničková forma promítá do nu-jazzu s brokenbeatem, s trochou ambientu a post-dubstepu, aby nakonec došly za lampy definovatelného žánru,“ psal tehdy Fullmoonzine.cz. Ovšem před rokem se objevil singl Inner Space Invaders, tvrdý nujazz/depešácký track, který vybudil nejedno očekávání stran fanoušků. Který že to máme rok?

Autumnist se dostali do povědomí také díky koncertování doma i v zahraničí, kapela odehrála koncerty na festivalech SXSW v texaském Austinu, zúčastnila se festivalů jako Pohoda, Pulse Festival, Sziget, Picardie Mouv nebo Global Beat. Lokálně předskakovali kapelám Recoil, Laika, Cinematic Orchestra a dalším. Ano, je rok 2017, tudíž je čas, na který čekáme a který bude naplněn i na Colours of Ostrava.