Monkey King for Ostrava

Monkey King for Ostrava

Monkey King for Ostrava Vám představuje českou podobu Opičího krále malíře Zdeňka Sklenáře, která si na území Číny, Asie a Evropy získává stále větší obdiv. Expozice vychází z proslulé výstavy Zdeněk Sklenář - Opičí král představené v českém pavilonu na EXPO 2010 v Šanghaji. Nadšeně ji přijal více než milion diváků.

Rok 2016 je v asijském světě rokem Opice. Jeho mýtickým symbolem, který znají všichni, se stal Opičí král. Je ztělesněním schopností, které jemu i nám všem umožňují překonat nepředstavitelné těžkosti a radost povyšují na ctnost.

Postava Opičího krále Sun Wu–kchunga vznikla v Číně na konci 16. století. Společně s mnichem Tripitakou, Čuníkem a Písečným mnichem jsou hlavními hrdiny románu Putování na Západ, spisovatele WuČcheng-ena. Ten je díky svému rozsáhlému dílu jedním z nejznámějších světových autorů.

Po staletí je Opičí král nejuctívanějším čínským hrdinou, jemuž se pro jeho schopnosti snaží vyrovnat každý. Jeho základní dovedností jsou kouzla. Proměňuje se na 72 způsobů, poráží zlé démony a pomáhá v každodenních situacích. Ochraňuje mnicha Tripitaku, který byl císařem vyslán pro posvátná písma- sútry, na jeho cestu do Indie. Příběh se zakládá na skutečné události. Mnich Tripitaka byl povolán císařem, aby ze západní země – Indie přinesl svitky s posvátnými písmy. Ta se po jeho návratu na přelomu 7. a 8. století stala základem pro uspořádání společnosti na budhistických základech.

Malíř Zdeněk Sklenář vytvořil v letech 1957 - 1960 po návratu z Číny 105 originálů, které doprovází knihu Opičí král překladatelky a sinoložky Zdeny Novotné. Kniha vyšla v roce 1961 ve Státním nakladatelství dětské knihy (předchůdce Albatrosu) a stala v bestsellerem. Vyrostly na ní generace českých čtenářů.

V květnu 2016 uvedl Albatros ve spolupráci s Galerií Zdeněk Sklenář po předchozích čínských vydáních Opičího krále v adaptaci Jana Jiráně znovu v České republice. Jedno z významných státních čínských nakladatelství připravuje v letošním roce vydání Opičího krále s ilustracemi Zdeňka Sklenáře pro čínské čtenáře.