Jindřich Štreit: Třicet let poté

Jindřich Štreit: Třicet let poté

14.7.2022 / 15:45 - 16:30
SUper stage Slezské univerzity

Hvězda Jindřicha Štreita, usazená na Jantarovém schodišti slávy věže Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovic, hlásá jeho životní motto: „Jestliže spojíme lásku s uměním, můžeme být šťastni“. S legendou české dokumentární fotografie o návratu k prostředí a lidem, které fotografoval před Sametovou revolucí.

Autor několika desítek fotografických knih, okolo 1500 samostatných a nesčetně společných výstav, jehož díla jsou součástí sbírek předních institucí včetně Muzea moderního umění v New Yorku, Národní galerie umění ve Washingtonu nebo Muzea Viktorie a Alberta v Londýně. O Jindřichu Štreitovi bylo natočeno několik filmů. Je nositelem mnoha cen a ocenění, mimo jiné Medaile Za zásluhy I. třídy, ceny Jantar za celoživotní dílo, také jako první fotograf v Česku a na Slovensku obdržel titul Doctor honoris causa udělený bratislavskou VŠVU.

Ve svém díle se věnuje především dokumentární fotografii, koncepčně zejména zobrazování vesnického života, portrétním fotografiím a tématům života menšin. Za svou práci byl za minulého režimu zatčen, uvězněn a podmínečně odsouzen; přesto ve vyšetřovací vazbě strávil čtyři měsíce a až do pádu režimu nesměl vystavovat a publikovat. Znovu – nezlomen – začal být veřejně činný až po Sametové revoluci. Ke své bohaté umělecké činnosti již více než 30 let neúnavně předává své zkušenosti studentům Institutu tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě.