Hana Štverková, Marek Navrátil: Čtyřdenní pracovní týden - naše budoucnost?

Hana Štverková, Marek Navrátil: Čtyřdenní pracovní týden - naše budoucnost?

14.7.2022 / 14:00 - 15:00
UNIVERcity stage

Pět dní, tedy minimálně čtyřicet hodin v práci? V některých odvětvích ekonomiky to tak být nemusí. Koncept čtyřdenního pracovního týdne nabíral na popularitě již před pandemií, jedná se o odvážnou myšlenku, která má svá úskalí. Některé státy ale už začínají o této změně reálně uvažovat. Čtyřdenní pracovní týden tedy tak nereálný není, i když…. Kde by tedy čtyřdenní pracovní týden fungoval, jaké výzvy a hrozby s sebou přináší a je řešením pro další generace? Změny v ekonomice a na trhu práce s sebou přinášejí nové postupy. Homeoffice býval žádaných benefitem, nyní se stal běžným, pro některé dokonce i nutným zlem.

Hana Štverková, vedoucí Katedry podnikohospodářské na Ekonomické fakultě VŠB-TUO a „Nic není nemožné.“ Hana Štverková: Jejím přáním a snahou je propojovat akademickou oblast se soukromou sférou a průmyslem jak u nás, tak v zahraničí. Byla oceněna rektorkou polské univerzity WŠB za přínos ve vědě a pedagogice, je vizitující docentkou na Johannesburgské univerzity v JARu. K oblastem jejího profesního zájmu patří problematika malých a středních podniků, start-upů, řízení jakosti a podnikové ekonomiky, včetně oblastí udržitelného a přeshraničního podnikání, nebo čtyřdenního pracovního týdne. Vidí souvislosti tam, kde ostatní tápou, a vždy nalézá efektivní cesty k řešení různých situací. Je vášnivý vizionář a stratég, který se umí na věci dívat s nadhledem. Díky tomu pomáhá spoustě lidí kolem sebe vidět příležitosti k dalšímu rozvoji nejen na pracovní úrovni, ale i v rovině osobní.

 

Marek Navrátil , HR Advisory Head & Executive Search Consultant pro Human Capital Advisory Group London. Doktorát z psychologie získal na Masarykově Univerzitě, MBA absolvoval na Nottingham Trent University. Svou profesní dráhu zahájil na Psychologickém ústavu Akademie věd, kde se věnoval výzkumu vlivu počítačů a nových technologií na člověka a též Flow fenoménu. Disertační práci obhájil v oboru detekce emocí, vyšetřil desítky odsouzených za násilnou trestnou činnost na polygrafu. V manažerských funkcích pracoval jako personální manažer, personální ředitel a v současné době se věnuje HR poradenství a executive search. Jako headhunter se specializuje na pozice vrcholového managementu především ve výrobních podnicích, sales, IT a startupech. Marek je odborníkem na téma nástupnictví v českých firmách a agilní metodologii. Pravidelně publikuje, žije a pracuje v Praze.