Frederik Imbo: Jak si nebrat věci osobně a být šťastnější + Jamie Andrew: Na hraně života

Frederik Imbo: Jak si nebrat věci osobně a být šťastnější + Jamie Andrew: Na hraně života

15.7.2022 / 14:00 - 16:00
Vítkovice Gong stage

Frederik Imbo je herec a expert na komunikaci. Jeho TEDx talk o tom, jak si nebrat věci osobně, se s více než 10 miliony zhlédnutí stal nejsledovanějším belgickým TED talkem vůbec.

Frederik je lektor Neurolingvistického programování (NLP), herec, populární řečník a odborník na komunikaci s více než patnácti lety zkušeností ve vedení lidí na jejich cestě k lepší komunikaci. Je zakladatelem organizace Imboorling, která slibuje posílení mezilidských vztahů cestou rozvoje komunikačních dovedností. Frederik vede interaktivní školení, workshopy a přednášky zaměřené na osobní růst pro různé instituce, firmy, školy, ale i vlády. Poskytuje také individuální koučink pro politiky, vedoucí představitele a řečníky, kteří potřebují posílit svou komunikační pozici.

Frederik původně vystudoval herectví na Královské konzervatoři v Gentu a objevil se v několika belgických filmech, seriálech a v divadle. Později uplatnil své herecké dovednosti při studiu komunikace a dokončil magisterské vzdělání v oboru NLP, transpersonálního koučování a poradenství. Od roku 2005 působí jako komunikační kouč a řečník. Absolvoval rovněž kvalifikaci Connecting Communication a nenásilnou komunikaci u slavného amerického psychologa Marshalla Rosenberga, a je certifikovaným praktikem konceptu Insights Discovery, který mapuje psychologické preference člověka.

„Lidé na vás mohou útočit, kritizovat vás nebo vás ignorovat. Mohou vás svými slovy pošramotit, poplivat nebo pošlapat. Ale ať udělají nebo řeknou cokoli, vaše hodnota se nezmění.”

Jamie Andrew tváří v tvář vlastní smrti sledoval, jak umírá jeho parťák a zkušený horolezec. Má za sebou strastiplnou cestu a vzkazuje, že nic není nemožné.

Přišel o ruce i nohy, přesto nepověsil horolezectví na hřebík a dál zdolává horské vrcholy po celém světě. Příběh skotského horolezce Jamieho Andrewa je příběhem o lásce k horám, o bolesti, sebezapření i neuvěřitelně pevné vůli. Osudovým se mu stal výstup na vrchol Les Droites ve francouzských Alpách s kolegou a kamarádem Jamie Fisherem v roce 1999, kde oba horolezce zastihla ledová bouře, která trvala pět dní a nocí. Po pěti dnech přiletěl do extrémně složitého terénu záchranný vrtulník, aby silně podchlazeného Jamieho vysvobodil z mrazivé pasti. Pro jeho kolegu Fishera už bylo pozdě. Jamie Andrew přežil, ale přišel o všechny čtyři končetiny. Mnoho měsíců trvalo, než se vyrovnal se ztrátou přítele, pocitem viny, bezmoci, se vztekem i popíráním. Nakonec se rozhodl jít dál, žít naplno, přehodnotit své priority a tragickou událost přijal jako výzvu. Dnes už řadu let znovu zdolává náročné horské cíle s protézami, bývá hostem rozhovorů a inspirativním řečníkem, který motivuje ostatní k odhodlání a překonávání vlastních mezí, a v neposlední řadě se svými sportovními výkony snaží upozornit na problémy lidí s podobným hendikepem a získávat tak prostředky pro charitu.

„Přežívali jsme hodinu po hodině.“