Tuvia Tenenbom

Tuvia Tenenbom

Izrael, Spojené státy

Tuvia Tenenbom je světoznámý autor bestsellerů, dramatik, novinář a divadelní režisér, vzdělaný v exaktních vědách, humanitních vědách a náboženství.

Tuvia je Izraelec, ale už řadu let žije v USA. Ačkoli byl vychován v ultraortodoxní rodině, nebo možná právě proto, považuje se za politicky neutrálního ateistu. Pracuje jako novinář, divadelní režisér, spisovatel, esejista a dramatik. Je zakládajícím uměleckým ředitelem jediného anglicky hrajícího židovského divadla v domovském New Yorku. Největší čtenářskou obec má ale v Německu, kde se před jednadvaceti lety seznámil se svou ženou Isi.

Průlomem v jeho spisovatelské kariéře byl raketový úspěch jeho první knihy Spím v Hitlerově pokoji, psychologického deníku z cest po Německu, kde podrobně popisuje nečekaně rozšířený moderní antisemitismus v Evropě. Tuvia strávil měsíce rozhovory s lidmi, které náhodně potkal, když se vydával za někoho jiného, a pak další měsíce skládal svá zjištění do knihy. Stejný princip pak zopakoval v Izraeli, kde se svými blond vlasy a lehce německým přízvukem snadno navodil dojem turisty. Role mu umožňovala přístup k různým druhům informací, zejména od Palestinců a Evropanů, kteří se snadněji otevřou nežidovskému společníkovi. Z této cesty pak vznikl celosvětový bestseller Chyťte Žida! 

Jeho šestá a zatím nejnovější kniha Po čem rabíni touží se stala izraelským bestsellerem. Za účelem napsání této knihy se Tuvia a Isi přestěhovali do Mea Shearim, nejautentičtější ultraortodoxní lokality naší doby, kde stále žijí.