Matthew Walker: Proč spíme

Matthew Walker: Proč spíme

Velká Británie 21.7.2023 / 15:30 - 16:30
Vítkovice Gong stage

Matthew Walker je autorem světového bestselleru Proč spíme (Why We Sleep). Dlouhodobě zkoumá vliv spánku na funkce lidského mozku. Momentálně působí jako profesor neurovědy a psychologie na Kalifornské univerzitě v Berkeley, je také zakladatelem a ředitelem Center for Human Sleep Science.

Fascinující přednáška o tajích lidského spánku v podání předního světového neurovědce Matthew Walkera navazuje na jeho stejnojmenný světový bestseller. Dnes už víme, že lidé, kteří si dopřávají dostatek spánku, jsou zdravější, chytřejší, štíhlejší a šťastnější. Věda vůbec poprvé v historii dokazuje, že kvalita spánku má vliv nejen na naše zdraví, ale i logické rozhodování, učení a paměť, na seřizování emocí a imunitní systém, metabolismus a chuť k jídlu. Proč tedy spíme? Jak spánek prospívá jednotlivým funkcím našeho těla a mozku a proč má dlouhodobá spánková deprivace tak ničivé následky pro naše zdraví? Dozvíme se také, jak v každodenním životě odstranit špatné návyky a doslova se prospat k lepšímu já.

Matthew získal titul z neurovědy na britské Nottinghamské univerzitě a doktorát z neurofyziologie na Medical Research Council v Londýně. Následně se stal profesorem psychiatrie na Harvardské lékařské fakultě v USA.

V publikaci Proč spíme, která byla přeložena do více než 40 jazyků, si Matt na základě dlouholetého výzkumu a klinické praxe klade za cíl vyřešit jeden ze zásadních zdravotních problémů dnešní společnosti: pandemii nespavosti. Kniha vysvětluje, jak využít spánek ke zvýšení hladiny energie, schopnosti učit se, regulaci hormonální hladiny, prevenci rakoviny, Alzheimerovy choroby a mnoha dalších nemocí a v neposlední řadě k dlouhověkosti.

Matthew je také nadšeným popularizátorem vědy a je mezinárodně vyhledávaným řečníkem. Jeho přednáška na konferenci TED patří k těm, které nejrychleji dosáhly 1 milionu zhlédnutí. Pravidelně bývá hostem televizních a rozhlasových stanic včetně CBS a BBC, natočil také sérii o spánku pro populární vzdělávací platformu MasterClass. Dosud publikoval více než 100 vědeckých studií a získal řadu akademických ocenění.