Vojtěch Pleskot, Jaroslav Bielčik: Workshop uvidět neviditelné: Detektor z mraků

Vojtěch Pleskot, Jaroslav Bielčik: Workshop uvidět neviditelné: Detektor z mraků

14.7.2022 / 13:00 - 13:45
The Big Bang stage
15.7.2022 / 13:00 - 13:45
The Big Bang stage

Neuvěříte, co se dá vidět, když si postavíte vlastní detektor z mraků. Mlžná komora je jedním z nejjednodušších, a zároveň nejefektnějších detektorů radioaktivního záření. Přijďte si ji sami postavit a budete žasnout, co s její pomocí uvidíte.

Vojtěch Pleskot se zabývá hledáním a studiem velmi vzácných těžkých částic, jako je Higgsův boson. Tyto částice se mohou rodit při srážkách vysoce energetických částic na urychlovači LHC.

Fascinace mikrosvětem přivedla Vojtěcha ke studiu fyziky na Karlově univerzitě v Praze. Jako svou specializaci si vybral částicovou fyziku, jejímž cílem je odhalit a popsat základní stavební kameny hmoty. Vojtěch je už deset let členem kolaborace ATLAS.

Jaroslav Bielčik – Bylo mu asi deset let, když si do kolonky „kým chci být“ napsal „vědec“. To slovo znal z pořadu Okna vesmíru dokořán. Na střední škole zjistil, že jej nejvíce přitahuje fyzika mikrosvěta, a nakonec se rozhodl ji studovat.

Když koncem roku 2007 zvažoval, kam se vydat po pobytu na univerzitě Yale, bylo to těžké rozhodování. Mohl si vybrat mezi různými nabídkami ve Spojených státech a Evropě. Nakonec se rozhodl přijmout místo odborného asistenta na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Na katedře fyziky se postupně podařilo vybudovat atraktivní vědecký program pro studium jaderné hmoty v extrémních podmínkách. Této oblasti se Jaroslav věnuje i nadále a pracuje na projektech v rámci mezinárodních experimentů STAR a ALICE.