Tshering Tobgay, Lama Yeshe Rinpoche: Na štěstí záleží  / Jak najít klid ve světě chaosu

Tshering Tobgay, Lama Yeshe Rinpoche: Na štěstí záleží / Jak najít klid ve světě chaosu

15.7.2022 / 17:00 - 19:00
Vítkovice Gong stage

„Honit se za něčím, co nemáte, je jako snažit se chytit duhu – úplně zbytečné.“

Láma Yeshe Losal je představeným kláštera Kagyu Samye Ling a tibetského centra ve Skotsku, které v roce 1967 založil jeho bratr Akong Tulku Rinpočhe. Láma cestuje po celém světě a šíří poselství bezpodmínečné lásky a laskavosti, soucitu, tolerance a odpuštění. Jeho charisma a smysl pro humor mu umožňují navázat spojení s lidmi bez rozdílu původu, věku či postavení, díky čemuž je velmi žádaným řečníkem na akcích po celém světě. Láma Yeshe zároveň vede mezinárodně uznávaný projekt Holy Island (Svatý ostrov), který je modelem ekologického a harmonického soužití lidí a zvířat a poskytuje duchovní odpočinek a útočiště lidem z celého světa. Titul „Rinpočhe“ mu byl udělen u příležitosti jeho 60. narozenin v roce 2003 jako výraz uznání jeho schopnosti vybudovat silnou svatou komunitu na Západě a být inspirativním duchovním vůdcem pro tisíce spřízněných duší. V roce 2021 vyšla v českém překladu jeho kniha Z rebela mnichem, která čtenáře vede po stopách lámy z východního Tibetu přes Indii a Ameriku až do Skotska, od světských potěšení k duchovní službě.

Tshering Tobgay je bývalým bhútánským premiérem. Vnímá hrubé národní štěstí jako zásadní ukazatel prosperity státu. Ekonomickému růstu nadřazuje také ochranu přírody, klimatu a demokracie. Tshering Tobgay je politik a environmentalista, který se aktivně zasazuje o ochranu demokratických hodnot, přírodního i kulturního bohatství. Stojí v čele Lidově demokratické strany, vůbec první politické strany v Bhútánu, která iniciovala přerod absolutistické monarchie v monarchii konstituční. V letech 2008 až 2013 byl vůdcem opozice v Národním shromáždění a následujících pět let, do roku 2018, předsedou vlády. Je znám jako propagátor „hrubého národního štěstí“ a veřejně upozorňuje na problémy, které je třeba vidět a řešit, jako je nezaměstnanost mladé generace, korupce a státní dluh.

Svůj první vysokoškolský titul získal překvapivě ze strojírenství, a sice na Swanson School of Engineering na University of Pittsburgh, díky stipendiu od OSN. Magisterským studiem pak pokračoval na Harvardu v oboru veřejné správy a před vstupem do politiky pracoval jako státní úředník. V roce 2008 odešel do služeb bhútánského království, aby pomohl své zemi v přechodu k parlamentní demokracii. Tshering byl hostem řady mezinárodních konferencí, kde hovořil o dopadech globálního oteplování a závazku Bhútánu dosáhnout uhlíkově neutrální stopy, o poslání země upřednostnit štěstí před ekonomickým růstem a o stanovení světového standardu pro ochranu životního prostředí. Kromě ochrany životního prostředí se Tshering věnuje kultivaci těla i ducha, je nadšencem do fitness a jógy, vášnivým cyklistou a také milovníkem umění a kultury.

Vystoupení Tsheringa Tobgaye na Meltingpotu proběhne díky podpoře České spořitelny.