Eelke Kleijn

Eelke Kleijn

Nizozemsko 13.7.2022 / 23:00 - 00:00
glo™ stage

Mistr DJského umění z Rotterdamu. Některé jeho skladby se řítí vstříc budoucnosti nadsvětelnou rychlostí. Jiné vás zase berou za ruku do kina na opulentní plavby vesmírem. Když v roce 2018 vystoupil coby jeden z hlavních DJs večera na festivalu Burning Man, v nevadské poušti se strhla písečná bouře. Jeho set měl spirit libovolné scény z post-apokalyptického Mad Maxe, mezi vrcholy večera se tyčily tracky z jeho brilantní futuristické desky Moments Of Clarity. Ve chvíli, kdy na stage nabíhá holandský mistr Eelke Kleijn, taneční elektronické krajiny a dálavy se rozšířují o barvy a úrovně progresivního housu, poctivého devadesátkového breakbeatu, současného ambientu i podmanivě melodického techna. A ten výhled je vskutku nádherný!

Jeho tvorbu zásadně ovlivnily německé techno a house. Zatímco dříve byl od rána do noci ponořený do nekonečných tanečních rytmů, dnes k hudbě přistupuje mnohem víc jako pravý songwriter. Když se ho v interview na serveru News Break ptají, jaké tři věci by si s sebou vzal na pustý ostrov, bez mrknutí vycvičeného oka sází na kytaru, trsátko a sadu strun. Protože přesně tak teď píše hudbu! Vliv na něho rozhodně měly i rozmanité atmosféry filmových soundtracků, sám dnes také pravidelně skládá pro film, televizi, reklamu nebo počítačové hry. Vlastní kult popularity si ostatně urval jeho bootleg The Hanging Tree, původní skladby cinematického klasika Jamese Newtona Howarda pro sérii The Hunger Games.   

Chlubit se může i statusem duchovního otce multižánrové platformy s názvem DAYS like NIGHTS. Založil a pěstuje ji jako aktivní label, radio show, podcast i spektakulární sérii hudebních parties. Dalším vývojovým stádiem by pak měla být premiéra jeho, dle vlastních slov, hybridní live show, v níž kombinuje spontaneitu živého hraní s pozoruhodnými vychytávkami odvěkého DJského umění. O sonických výpravách tohoto holandského dobrodruha ještě uslyšíme.