Balaklava Blues

Balaklava Blues

Kanada, Ukrajina 16.7.2022 / 22:00 - 23:00
Česká spořitelna stage

Zdrcující a ostře protiválečná multimediální techno show namixovaná z výbušných elektrobeatů, folk noir, ozvěn ukrajinských lidových písní a z podmanivého zpěvu Marichky. Dítě nekonečné lásky Marichky a Marka Marczykových zrozené na barikádě Majdanu během ukrajinské revoluce v roce 2014. Dítě dostávajcí do vínku radu nikdy se ničeho nebát, věřit ve svou sílu a za každou cenu se držet pravdy, i kdyby zněla co nejdrsněji.

Charitativní koncert kanadsko-ukrajinské kapely Balaklava Blues na Colours of Ostrava. Při několika písních je u nás doplní sbor Permoník Choir Karviná a tanečnice z Ukrajiny v koprodukci festivalu TANEC PRAHA.

Podpořit organizaci Music Saves Ukraine, která na Ukrajině poskytuje okamžitou humanitární pomoc, můžete zde: https://musicsavesua.com/

Za podpory:

Mark, Kanaďan s ukrajinskými kořeny a leader početné kapely The Lemon Bucket Orkestra odkrývající hudební záměr v podtitulu „Balkan-Klezmer-Gypsy-Party-Punk-Super Band", přijel z Toronota na Majdan pomáhat jako zdravotník. Marichka, klavíristka a etnomuzikoložka, v Kyjevě pracovala v nemocnici jako dobrovolnice. „Poprvé jsem ji spatřil se sborem zpívat na podiu rekviem za zastřeleného mladého chlapce. Byla to ta nejkrásnější a nejsmutnější polyfonie jakou jsem v životě slyšel. Scházeli jsme se pak každý den, mluvili s lidmi a začali o tom psát. A protože jsme si uvědomili, že neumíme hrát, rozhodli jsme se postavit příběh na hudbě a interakci s publikem," přiblížil Mark vznik Balaklava Blues a multimediálního představení Counting Sheep.  

Režie se ujali členové jedné z nejodvážnějších divadelních company na světě: Belarus Free Theatre. Exulanti s otřesnými zkušenostmi s běloruskou diktaturou zahrnující věznění a kruté mučení. Návštěvníkům dali na vybranou: kdo chtěl, mohl s nimi vstoupit do děje, stát se demonstrantem Majdanu, popíjet vodku, jíst boršč, házet umělými cihlami, účastnit se mše za mrtvé, bojovat na barikádách; kdo se neodvážil, jen přihlížel a nechal se pohltit filmovou projekcí, strhující divokou hudbou a ukrajinskou vokální polyfonií. 

Vznik představení eskalovalo dění na Ukrajině: válka na Donbasu, kde zemřelo mnoho jejich přátel, sestřelení civilního holandského letadla, ruská anexe Krymu a pocit nutnosti pokračovat ve vyprávění. Manželé se tomu dlouho bránili, rány byly ještě pořád hodně čerstvé. Tíha nastřádaných emocí je přemohla a tak udělali jedinou možnou věc: zhudebnili je a současně s představením vydali v roce 2019 na albu Fly. Zdaleka odvážněji: do ukrajinské tradiční hudby integrovali elektroniku, hip hop, rock a o nic méně radikálně koncipovali filmovou a zvukovou složku zahrnující autentické záběry z válečných linií. 

K těm odkazuje i název Balaklava: ve městě ležícím na Krymu se v roce 1854 během Krymské války odehrála bitva mezi Ruskem na jedné straně a  Velkou Británií, Francií a Tureckem na druhé. Do 90. let minulého století pak byla v Balaklavě umístěna před veřejností přísně střežená strategická základna vojenských ponorek.  

Pro nás je to o nalézání krásy a síly ukryté v psychologickém a fyzickém útlaku. V temnotě nacházíme humanismus a při hledání zjišťujeme, že na to nejsme sami,“ uvedla tehdy Marichka, kterou by prý před Majdanem nikdy nenapadlo, jak hodně ji ukrajinsko-ruský konflikt promění v politickou aktivistku. A to nevěděla, co přijde v únoru 2022, i když spolu s Markem a ukrajinskými přáteli tušili, že ruský medvěd pouze spí. Pořádali charitativní koncerty a dokonce i svou svatbu překlopili v druh sbírky na pomoc Ukrajině.

Posledních osm let jsme z plných plic křičeli: „Hej, lidi, tohle už musí přestat, protože to povede ke třetí světové válce. A všichni říkali, aha, další konspirační teorie, Ukrajina přece nikoho nezajímá. A teď jsme tam, kde jsme,“ řekl letos po začátku války Marczyk. 

S běloruskými divadelníky uvedli Balaklava Blues na jaře další fascinující, v mnoha ohledech nadčasové představení Dogs of Europe o nebezpečí autoritářství podle dystopického románu běloruského spisovatele Alherda Bachareviče žijícího už dlouho z „hygienických důvodů“ v emigraci.

Novým singlem Shelter Our Sky, což je prý víc motlitba než píseň, vyzývají Balaklava Blues posluchače a další umělce k přispění na podporu ukrajinské nevládní organizace Come Back Alive, pomáhající vojákům, dobrovolníkům a jejich rodinným příslušníkům.

TANEC PRAHA: Focus Ukraine

Festival Colours of Ostrava pozval kanadskou kapelu s ukrajinskými kořeny Balaklava Blues a spolupráce s festivalem TANEC PRAHA byla nasnadě. Na vybrané tři skladby vytvořila Yana Reutova z regionu Oděsy sólo pro svou mladičkou studentku Dianu Khrushch, druhé sólo pro talentovanou studentku ze Lvova Anastasii Pavlovskou a společně pak zatančí trio. Současným tancem vyjadřují své pocity a emoce posledních měsíců, v návaznosti na akci Focus Ukraine na festivalu TANEC PRAHA, kde již 23. 6. vystoupily na hudbu této kapely.