Zenobia

Zenobia

Izrael 20.7.2019 / 21:15 - 22:30
YouTube Music stage

Když se historie střetává s modernou. Přesně tak, aby vzniklo něco originálního. V hlavních rolích tentokrát Nasser Halahlih & Isam Elias. Vytvářejí divoké syntézy arabské elektroniky s dabke, tradičním tancem z Levanty, oblasti Východního Středomoří, navíc pod vlivem egyptského a severoafrického městského popu. Jiskřící duo, které si už stihl oblíbit i Brian Eno.

Nasser i Isam pocházejí ze severoizraelské Haify a původ názvu jejich tandemu směřuje až hluboko do historie - ke královně Zenobii, která v letech 268 - 272 vládla syrské Palmýře. Oba se ke své domovině jasně hlásí skrze tvorbu i její živou prezentaci. Nadále šíří a rozvíjejí formy a barvy arabského elektronického undergroundu, mezi jejich spřátelené podpůrné formace patří 47Soul, DAM nebo Acid Arab. Kulturní rubrika jednoho z nejstarších izraelských deníků Haaretz je rovnou spojila s počátkem arabské hudební revoluce. 

Teď si to alespoň zkuste představit. Stojíte uprostřed areálu, obklopeni industriální architekturou. A přitom jste v epicentru multikultury. Stage patří dvěma hudebníkům v černém, na hlavách mají tradiční kefíje, jejich synťáky do vás pouští popové vlny čeřené arabskými beaty. V atmosféře dokonale souzní (pra)staré s novodobým. Show, která se už vůbec nemusí opakovat.