Tank and the Bangas

Tank and the Bangas

Spojené státy 19.7.2019 / 00:45 - 01:45
glo™ Fresh stage

Šampionka slam poetry, raperka a zpěvačka Tarriona Ball činí všechno proto, aby dostála své přezdívce Tank. Nemá nic společného s její postavou, fantasmagorickými účesy a koulícíma očima, hledejme za ní její strhující živelnost a schopnost sypat ze sebe s neuvěřitelnou energií slova jako z kulometu. S kapelou Bangas zmáknou jakýkoliv dav s přehledem rozdováděného baptistického pastora, až na konci i nevěřící mávají rukama a v rauši křičí amen.

S the Bangas se setkali v New Orleans, městě jazzu, pochodových kapel a karnevalu Mardi Grass. Po prvních vystoupeních jim došlo, že společně dokážou doslova přenášet hory. Ve městě a okolí si brzy získali loajální fanouškovskou základnu a získali cenu RAW pro nejlepší skupinu New Orleans. „We’re lighters – we gotta spark people,“ tvrdili o sobě. Když vydali v roce 2013 debut Think Tank, nedokázali nadupanou směs slam petry, soulu, gospelu, jazzu, R&B a rocku prodat širšímu publiku. Zkrátka Tank and the Bangas jste museli vidět hlavně naživo: zvlášť v okamžicích, kdy je popadl improvizační amok. 

Pak přišel rok 2017: nejprve ohromili videem Quick a následně vítězstvím v NPR Tiny Desk Contest, když ze šesti tisíc přihlášených interpretů porotci jednohlasně zvolili právě Tank and the Bangas se zdůvodněním: „Tank je přírodní síla, plná radosti - její kapela řádí v pozadí.

U toho nezůstalo: pro NPR natočený koncert na You Tube vidělo přes šest milionů nových fanoušků. Včetně Norah Jones, která si s nimi dokonce později zahrála, nebo Treye Anastasia, frontmana skupiny Phish: „Tank and the Bangas jsou jako výbuch psychedelické rapové radosti. Jako ženská obdoba Sly Stonea, který se přenesl do roku 2017 a přistál v New Orleans.” Od té doby byl přístav New Orleans, z jehož multibarevnosti Tarriona čerpá inspiraci pro svou poezii, skupině malý. Vydala se koncertovat po Spojených státech, předskakovala slavným hvězdám a objevila se i v Evropě. A na rok 2019 ohlásila vydání debutového mezinárodního alba.