Sons of Kemet XL

Sons of Kemet XL

Velká Británie 19.7.2019 / 18:30 - 19:30
ArcelorMittal stage

Nejspíš ne, ale k čertu s tím. Pojďme si hlavně vrcholné velvyslance britské jazzové rebelie nominované na Mercury Prize naplno užít, zvlášť v ojedinělé rytmicky drtivé verzi XL: s dvěma bubeníky navíc. Donedávna se jazz - hudba, které prý nadešel její čas - zachraňoval zdůrazňováním historie. S černošskou generací Kamasi Washingtona a Shabaka Hutchingse se na tuhle cestu zapomnělo. A to v mžiku.

Nejjednodušší kritérium TOHOTO jazzu je nedefinovatelnost: oč víc Hutchings se Sons of Kemet trpí nedočkavostí představit nám jazz v opojně experimentálních, až v odvážně direktivních kombinacích s hip hopem, grime, punkem, afrobeatem, dubem, africkou diasporou, karibským calypso, ska a karnevaly, o to víc se původní náplni slova jazz bez výčitek vzdalují. Ve skutečnosti je to ještě dobrodružnější: saxofonista a klarinetista Hutchings, s hráčem na tubu Theonem Crossem a dvěma zatraceně dobrými bubeníky - Tom Skinner a Eddie Hick - obnovili tělesné spojení mezi hudebníky a publikem. Donutili ho zahodit židle a umožnit o jazzu Sons of Kemet smýšlet tělem. 

Nedefinovatelnost kapely souvisí s Hutchingsovým rodinným a hudebním zázemím: narodil se v Londýně, do šestnácti let ale žil s rodiči na karibském ostrově Barbados a dlouho pobýval v Jihoafrické republice. Hrál se Sun Ra Orchestra, hvězdou ethio-jazzu Mulatu Astatkem, bouřil v Melt Yourself Down a s vlastní jazz-electro-psychedelickou kapelou The Comet Is Coming byl v roce 2016 poprvé nominován na Mercury Prize a v roli kurátora se loni podílel na programu festivalu Le Guess Who? 

Jméno Shabaka dostal po egyptském faraonovi a název Sons of Kemet (Synové Egypta) proto není nutné vysvětlovat. Za to u třetího alba Your Queen Is a Reptile (Vaše královna je plaz), otevírající novou kapitolu legendárního jazzového labelu Impulse!, se bez dodatku neobejdeme: podle magazínu Wire nejlepší nahrávka 2018 a vůbec jedno ze zásadních alb posledních let, v názvu odráží Hutchingsův punkově konfrontační postoj k současné Británii. Vedle Brexitu a narůstajícího rasismu pochybuje především o mýtech udržující v chodu monarchii. „Jedním z nich je lidská víra, že když se někdo narodí v lepší rodině, dává mu to právo být naší královnou," navozuje téma Hutchings a na albu nabízí vlastní alternativy. Každá ze skladeb proto začíná My Queen Is...a představuje vizionářské černé ženy, Hutchingsovy královny: političky, vědkyně, feministky, bojovnice proti apartheidu a kolonizátorům.