Rosalía

Rosalía

Španělsko 20.7.2019 / 01:00 - 02:00
Česká spořitelna stage

Flamenco a elektropop určený pro hitparády do jedné věty nepatří – lépe řečeno dosud nepatřily. Pětadvacetiletá zpěvačka, skladatelka, tanečnice a producentka Rosalía Vila Tobella tuhle hypotézu s vůlí toreadora rozcupovala a hudební poklad Andalusie uvedla bez předsudků do moderního městského kontextu. Promyšleně mu nasadila elektropopovou ohlávku a bez zábran vsadila na reggaeton, R&B a estetiku hip hopu.

Rosalía spolupracuje s venezuelským elektromágem Arcou, Jamesem Blakem (hostuje na jeho posledním albu Assume Form) a s reggaeton megahvězdou J. Balvinem nazpívala hitovku Brillo, vyvolávající světovou reakci blížící se málem morové ráně. Strávila hodně dnů ve studiu Pharrella Williamse, fandí jí Dua Lipa a po boku má elektro producenta El Guincha, známého skrze Björk, které, ještě s Kate Bush, během přebírání dvou Latin Grammy nová globální hvězda děkovala za inspiraci. 

Rodačka z katalánského průmyslového města Sant Esteve Sesrovires, nalepeného na Barcelonu, pochází z nehudební rodiny a flamenco pod vedením slavného El chiquiho osm let poctivě studovala na vysoké škole. „Naučila jsem se vše o tradici, pravidlech, technice a historii. Flamenco ale chápu jako tady a teď. Klasický základ je pro mě důležitý, dál chci být svobodná. Není mým záměrem měnit status quo žánru, zpívám flamenco ze své perspektivy a je pro mne absolutně nutné dělat to po svém. Vím, že tím riskuji, jinou možnost ale nemám. Tak to prostě cítím.“ 

Za nic by to nestálo, kdyby: v expresivním hlasu neměla v rovné míře syrovost a touhu, flamenco brala za pouhý trik k upoutání pozornosti, hudebně nemagnetizovala od prvního okamžiku, její zásadní devizou nebyla přirozenost a nekoncertovala s velkými flamenkovými španělskými mistry, kterým dokáže být rovnocenným partnerem. „Rosalía má hlas starého flamenkového zpěváka a moudrost neodpovídající jejímu věku. Je naprostým opakem umělce stvořeného showbyznysem. Je autentická a originální,“ řekl o ní režisér Pedro Almodóvar a pozval do svého filmu Dolor y Gloria (Bolest a sláva). 

Po debutu Los ángeles – intimních akustických flamenkových písních o smrti, natočených s rockovým kytaristou Raülem Refreem – přišel loni radikální obrat: na albu El Mal Querer v produkci El Guincha, o jehož autorství se podělila s tehdejším partnerem, španělským raperem C. Tanganou, už zabouřila elektronika, r&b, reggaeton, smyčce a samply Justina Timberlakea, túrovaných motorek nebo policejních sirén. K tomu ohromující hlas podporovaný autotune a k dokonalosti vyvedené videoklipy, doprovázející jedenáct příběhů o lásce neboli shrnutí Rosalíiny absolventské školní práce inspirované rukopisem ze 13. století o dívce Flamence.