Nicola Cruz

Nicola Cruz

Ekvádor 17.7.2019 / 22:30 - 00:00
YouTube Music stage

Pokud byste se někdy ocitli ve chřtánu bouřícího stratovulkánu se sluchátky v uších, nezapomeňte si na Spotify vyhledat jeho jméno. A bude vám fajn. Stačí zadat Nicola Cruz. Tvůrce hudebních atmosfér, které rytmikou a spontaneitou vychází z folklórních tradic a legend Ekvádoru. Jeho pečlivě vystavěný analogový sound reflektuje nakažlivý optimismus, touhu hledat a především spojovat historii a současnost hudebních kultur Jižní Ameriky. 

Quito. Původně kmen, následně centrum Incké říše, dnes hlavní město Ekvádoru. Právě sem, do hlubokého údolí pod obří sopkou, se v jeho třech letech vrátila rodina z Francie. Právě tady vytvořil i své druhé album Siku, které vyšlo v lednu 2019. "Siku odkazuje na vítr z horského pásu And, název samotný ale také může znamenat hru v páru. A nemusí jít nutně o fyzický význam, ale o vzájemné podvědomé propojení během živého hraní," přibližuje Cruz filosofii alba, které ve vírů (ne)tradičních vlivů a inspirací mixuje elektroniku se zvuky dřevěných fléten, perkusí a kytar. Cruz je v tomto ohledu multiinstrumentalista a jeho poslední deska syntézou moderního experimentu s prastarým rituálem, který cílí na spirituální prožitek. Jeho hudba dokonale odpoutává a uvolňuje, unáší na Galapágy a z leguánů tam dělá kámoše.  
 
"Ekvádor je logicky mou největší inspirací. Od pohoří přes údolí až po pobřeží Pacifiku můžete slyšet celou řadu fascinujících příběhů, které vypráví instrumenty nejrůznějších barev a stylů. Nesmíte se jen bát objevovat," říká umělec přesvědčený o síle hudby spojovat. Jeho set na Colours 2019 by měl být důkazem absolutní telepatie.