MØ

Dánsko 17.7.2019 / 20:00 - 21:00
Česká spořitelna stage

Celým jménem Karen Marie Aagaard Ørsted. Svůj vlastní styl popisuje jako přirozený mix electra, indie-popu, soulu a zvuků ulice. Účinkovala na singlu Lean On elektrizujícího tandemu Major Lazer & DJ Snake, který od roku 2015 zdolal snad všechny možné i nemožné popové vrcholy. Nakažlivá tříminutovka se dodnes drží v první desítce nejhranějších skladeb na Spotify, YouTube mezitím hlásí víc než 2 miliardy zhlédnutí. Ale teď to nejdůležitější: Přesto, že třicetiletá MØ ovlivnila globální popový mainstream, její projev stále vyniká punkovou uvolněností, její hlas nepostrádá upřímnost ani jedovatost a jejímu umění vládnou reálné emoce a myšlenky.

"V politickém životě je dnes zase všechno šíleně konzervativní. Je to klasická situace, kdy se s mladou generací začne dít něco zajímavého, ale pak do toho přijdou staří mocní lidé a řeknou: "Ne, takhle to být nemůže!". Stačí se podívat do historie, děje se to pořád. Jakmile jsou mladí mimo kontrolu, politici udělají nějaký zoufalý mocenský tah. Já naštěstí v aktivní mládí věřím bezmezně," říká zpěvačka v rozhovoru pro The Independent na téma britské konzervativní politiky a křečovitého Brexitu. Své druhé album ostatně pojmenovala Forever Neverland, čímž upozorňuje na nebezpečnou touhu zůstat věčně mladou a bezstarostnou, nadobro mimo společensko-politickou realitu. 

Je to jen jeden z mnoha důkazů, že MØ, dcera učitelky a psychologa, se nikdy příliš neodtrhla od svých intelektuálně rebelujících kořenů. Formovalo ji nejenom uvědomělé rodinné zázemí, ale samozřejmě hudba, zejména Sonic Youth. Na ikonickou post-punkovou divu Kim Gordon sama krásně navázala, když během své poslední návštěvy v České republice promluvila o jedné zásadní nutnosti. 

"Být opravdu svůj ve všech aspektech lidského počínání je podle mě ta nejvíc radikální a rebelská věc," řekla a neznělo to jako prázdná fráze, ale jako lety osvědčený fakt a ideální doporučení. Řídila se jím ostatně i ona sama, když se v pubertě rozhodla, že si jednoho dne přitáhne popová nebesa k sobě dolů na zem a trošku s nimi zatřese.