Lewis Capaldi

Lewis Capaldi

Velká Británie 19.7.2019 / 21:00 - 22:00
ArcelorMittal stage

Třiadvacetiletý skotský mladík, který se jednoho dne probudil a zjistil, že si jeho skladbu Bruises na Spotify pustily miliony lidí a dožadovaly se dalších. Vyhověl jim, a tak se přes noc stal slavným. Klasická hudební pohádka vyvrcholila vítězstvím ve Scottish Music Awards, bleskurychle vyprodávanými koncerty a pozvánkami na největší evropské festivaly.

“Hudba byla vždy to, co dělám. Prostě ji mám skutečně rád a myslím, že to je pro mě dostatečně dobrá výmluva,” tvrdí rodák z malého skotského města Whitburnu, jehož podle všeho čeká zářivá kariéra. Alespoň podle zařazení na seznam horkých tipů BBC Music Sound of 2018. S vysvětlením: “Písně Lewise Capaldiho jsou plné nádherného a bolestného žalu. Jsou to syrové melodie, které obnažují duši tohoto zpěváka a písničkáře ze Západního Lothianu. Jsou plné veršů, které jsou upřímné a osobní. Jasně ale září tím, jak jsou zároveň univerzální, jak se vznáší na Lewisovu silném a ohromujícím hlase.”  

Reakce na Capaldiho EP Bloom předčila rovněž očekávání a rekordy trhaly emotivní balady o lásce a nenaplněných vztazích také na YouTube. Video platforma Vevo ho proto dopředu považuje za úspěšného umělce roku 2018: “Jak můžete slyšet na ohromující skladbě Bruises, Lewis Capaldi vyzařuje vášeň, kterou si zasloužil srovnání s těmi nejlepšími zpěváky dnešní doby.” A měla pravdu. Potvrdilo se, že na co Capaldi sáhne, to promění v hit. Skladba Grace s lyrickým textem „you’re like a song that I ain’t ready to stop" opět boří hitparády. A k ulítlému videu Capaldi dodal: „Přestože jsou mé písně plné emocí, nejsem úplně vážný typ člověka. A tak jsem si řekl, že by bylo vtipné udělat tu nejkomičtější věc, kterou si dokážete představit. Skladba Grace je o tom, když jste s člověkem, který dokáže z čehokoliv špatného ve vašem životě udělat nepodstatnou věc."