Holy Motors

Holy Motors

Estonsko 18.7.2019 / 23:00 - 00:00
Full Moon stage

Často se říká, že hudební skupiny a interpreti ze zemí někdejšího východního bloku to mají v nelítostné konkurenci jmen angloamerické provenience složité, a bezpochyby na tom něco bude, o to výjimečnější je potom setkání s těmi, kteří se tím nenechali odradit. Estonská pětice Holy Motors debut Slow Sundown vydala loni u amerického labelu Wharf Cat a kolekce produkovaná Carsonem Coxem (zpěvák Merchandise nebo Death Index) sklidila obrovské uznání u tak respektovaných serverů jako Pitchfork, Noisey nebo The Quietus.

„Kompaktní debut obsahuje dobře známé ozvěny shoegazu, country nebo surfu, tedy nic překvapivého nebo unikátního, jenže vše je podané s takovou mírou vášně, bezprostřednosti a suverenity, že to lze jen těžko pominout,” psal magazín Full Moon a skupina v čele s charismatickou zpěvačkou Eliann Tulve úspěch nahrávky podpořila úspěšnými evropskými turné či koncerty na festivalech SXSW nebo Eurosonic Noorderslag.

Holy Motors se dali dohromady v Tallinnu na sklonku roku 2012, kapelu zdobí nejen uvolněný hlas Tulve, ale zejména zasněná atmosféra skladeb. Členové skupiny hovoří o „pocitech z dlouhých nocí a krátkých dní, nespavosti a dalších věcech, které charakterizují to, co zažíváme a odkud pocházíme“. Čarovnou náladu a cinematické westernové motivy násobí mohutný zvuk tří kytar, zkreslený spoustou efektů a reverbu, v textech o skupině se to jen hemží jmény jako Ennio Morricone nebo David Lynch a název, který si skupina vypůjčila z titulu kultovního filmu Leose Caraxe, filmové evokace jenom potvrzuje. První singl Heavenly Creatures vyšel na brooklynském labelu Wharf Cat v roce 2015, Holy Motors s ním pomáhal Ben Greenberg z věhlasných Uniform, kteří letos na Full Moon Stagi vystupují také. Debut skupina pod dohledem zmíněného Coxe zaznamenala během pouhých pěti dnů začátkem roku 2017 v newyorském studiu Kutch-1. 

Album Slow Sundown snadno připomene noční jízdu opuštěnou krajinou, témata jako vykořenění, osamělost nebo melancholie se nabízejí samo sebou, což členové skupiny jenom potvrzují. „Obecně šťastných lidí je v Estonsku výrazná menšina,“ prozradil kytarista Lauri Raus v rozhovoru pro Full Moonu a skutečně – atmosféra Tallinnu, kde se temné uličky a podzemní chodby letitého Starého města setkávají s opulentními památníky z éry Sovětského svazu, se na jejich dramatické a místy snad i ponuré hudbě výrazně podepisuje. „Zažíváme zde spoustu melancholie,“ potvrdila Eliann Tulve. Holy Motors si na úspěch doma museli poměrně dlouho počkat, jak potvrzuje Raus: „Naše kapela nikoho nezajímala, ovšem pouze do doby, než vyšel článek na Pitchforku. Pak o nás najednou začali psát všichni, ale zatímco zahraniční servery hovořily o kapele, tak se u nás doma psalo o tom, že se o nás v zahraničí píše. Byly to takové zprávy o zprávách.“ Půlnoční vystoupení Holy Motors v areálu ostravských Vítkovic aspiruje na skutečně nezapomenutelný zážitek.