Čáry života

Čáry života

Česká republika 20.7.2019 / 18:00 - 19:00
Full Moon stage

Něco končí, něco začíná. Brněnští Fiordmoss patřili k velkým nadějím české scény, kvůli hudební kariéře se odstěhovali do Berlína, ale po jediné desce se rozpadli. Jan Boroš tak dostal příležitost vzít své písně, které si psal osm let do šuplíku, natočit je a vydat pod hlavičkou nové skupiny Čáry života. „Čáry jsou deníček a každá písnička je o někom, koho znám nebo koho jsem potkal,“ prohlásil Boroš v rozhovoru pro Radio Proglas.

Debutové album Stínítko nabízí intimní písničkářství doplněné osobitým elektronickým sound designem, poetické české texty a svébytný vokální projev. Deska zaujala na všech frontách a odnesla si cenu Apollo pro nejlepší české album roku 2018. „Pomalé a smutné písně o lásce – takto o debutové desce svého projektu Čáry života mluví sám Jan Boroš. Stínítko je však i něco víc. Boroš dokázal přesně vystihnout náladu generace, která má zdánlivě neomezené možnosti, ve skutečnosti je však uzavřená v šedivém světě nestálých zaměstnání, krátkodobých pronájmů a náhodných vztahů,“ napsal o desce Jiří Špičák a dodal: „Boroš to navíc dělá hodně unikátním jazykem. Jeho charakteristický způsob zpěvu dokáže inspirovat, vytrhnout z letargie, je nezaměnitelný a leckoho dokáže i pobouřit. Kdy naposledy vzbudila písničková deska tolik emocí?“

Z původně jednočlenného projektu se z Čar života stala vloni regulérní skupina – Boroše doplňuje klávesistka Anna Hokešová (Metastavy), basák Štěpán Růžička (Republic of Two) a bubeník Mišo Škoda. Mohutnější zvuk ještě podtrhuje vyznění písní, které ale pořád staví hlavně na emocích. Odjeli turné jako předkapela Khoiby a kapelní sestava by se měla projevit i na novém materiálu. Snad se na něj nebude čekat tak dlouho jako na debut.