Cabruêra

Cabruêra

Brazílie 18.7.2019 / 19:00 - 20:00
Drive stage by MINI

Dvacet let na scéně a pořád připomínají stádo rozjančených koz, které nemají šanci uhlídat ani sebechytřejší hlídací psi. Přeloženo do hudby: legendární kapela ze severovýchodu Brazílie, jejíž název skutečně překládáme jako stádo koz, neustupuje od svého výbušného mixu mangue beatu, baiao, forró, samby, psychedelického rocku, funky, ska a hip hopu. Leader kapely Arthur Pessoa drhne struny kytary propiskou, a dociluje tak unikátního zvuku cella nebo berimbau. Avšak pouze v okamžicích, kdy se Cabruêra drží při zemi. Během explozí, při nichž se doporučuje ohlédnout se po únikovém východě, už na podobné hračičkaření není čas.

Mangue beat představuje brazilskou hudební alternativu a umělecký underground zároveň. Třaskavou hudební směs kombinující afro-brazilské rytmy a styly s čímkoliv, co zapaluje podlahy. Ambasador mangue beatu Chico Science sice v roce 1997 ve třiceti tragicky zemřel, novátorský hudební styl, který stihl proslavit i jinde ve světě, ovšem duní z přístavu Recife dál a následovníci se předhánějí, kdo z nich vymyslí originálnější nářez.

Cabruêra vytvořila rytmicky zákeřnou a duchovně bohatou brazilskou sambu 21. století,“ zdůrazňovaly nadšené recenze na vynikající alba formace. Ve skutečnosti nešlo o nic jiného než o další zabijácký koktejl z mangue beatové alchymistické dílny. Jeho recept dolaďuje Cabruêra od roku 1998 a nevypadá to, že by ji to přestalo bavit. Zvlášť ve svém oblíbeném klubu Proibido Cochilar – Zákaz spaní.