Burgr/Pjoni

Burgr/Pjoni

Slovensko 18.7.2019 / 17:00 - 18:00
Full Moon stage

Mezigenerační výlet, který se náramně podařil. Spojení Lubomíra Burgra, kultovní postavy slovenské alternativy, a Jonatána Pastirčáka (vystupuje jako Pjoni nebo Isama Zing), který patří k nejtalentovanějším hudebníkům současné generace na Slovensku, dalo vzniknout pozoruhodné nahrávce. Album Výletné lode patří bezpochyby mezi to nejzajímavější, co se (nejen) na slovenské scéně loni objevilo, v magazínu Nový Populár ho dokonce neváhali srovnat se slavnou nahrávkou Vespertine od Björk.

„Je okouzlující poslouchat, jak tu vedle sebe dýchají až popové pasáže i experiment, zpěvná místa i prostory pulsující elektroniky a práce se zvuky, vše v dokonalé symbióze,” zaznělo v recenzi ve Full Moonu. 

„V bratislavskej A4 som ho videl hrávať ešte s projektom Tucan, ale stretli sme sa vlastne ešte skôr. Keď mal Jonatán štyri roky, na spoločných prechádzkach sme s jeho otcom Danielom debatovali o filozofii,“ představuje Ľubo Burgr svoje první setkání s Pjonim. „Hudobne si rozumieme výborne a veľmi často sa zhodujeme v hodnoteniach inej tvorby. A obaja máme radi americkú avantgardnú zostavu The Residents,“ doplňuje Jonatán a skutečně – hravost, pečlivost a jakési řemeslné nomádství, které vykazuje téměř celá tvorba legendární americké anonymní sestavy, se v hudbě věkově nesourodé dvojice objevuje. Podobně významné místo v ní ale mají tradičně zpěvné slovenské písničkářství a veskrze současný zvukový design, za kterým stojí právě Pjoni, který loni uspěl také s albem Antigona natočeným společně s Katarzií. 

Ľubo Burgr kdysi coby nadějný jazzman složil zkoušky na věhlasnou americkou akademii v Berkeley, ale místo studia v Kalifornii se nakonec vydal do slovenského avantgardního podzemí. Jednak coby člen divadla Stoka (v rozhovoru z loňského roku přirovnal Burgr atmosféru v souboru k legendární Warholově Factory), ale zejména coby zakladatel skupiny Ali Ibn Rachid, kultovní v osmdesátých a devadesátých letech minulého století. Právě s novými interpretacemi jejích skladeb spolupráce dvojice Burgr a Pjoni odstartovala, vzájemná symbióza, důvěra a náklonnost nakonec vedla ke společnému autorskému albu, které je vášnivé, zneklidňující a přitažlivé. „Túžba, ktorá hľadá sa, hľadá dotyk ruky, rana ruku hladí. Práve v tebe vzniká, otvorené okná, malá bolesť v hlave, tvoje telo mlčí.“