Yellow Days

Yellow Days

Velká Británie 19.7.2018 / 20:45 - 21:45
Fresh stage

Není to o nabídce dalšího hudebního zázraku, ale o důvodech, které k takovému názoru vedou, protože pravda je taková, že neobyčejně skřípavý a emotivně procítěný hlas teprve devatenáctiletého George van den Broeka vám doslova a bez pardonu podrazí nohy. Milovníka Ray Charlese, Howlin´ Wolfa a Elmora Jamese už proto dostihl slogan: starý soulman v mladém těle.

Ray Charles je můj největší idol. Chci dosáhnout takových emocí a upřímnosti, kterou má ve své hudbě. Myslím, že toto je základ hudby, o čem by měla být. Emoce, pocity. Chci, aby se lidé zvedli ze svých židlí a začali tančit během těch tří nebo čtyř minut, co trvá jedna písnička,” vysvětlil Den Broek a přidavá formující vlivy z dneška: Mac Demarco, Tame Impala, King Krule a Thundercat. 

Kdyby jenom pod kůži zalézající hlas, i hudba čtyřčlenné skupiny Yellow Days je v rozporu s jeho věkem: ambiciózně propracované kompozice těkají mezi soulem, blues, jazzem a indie rockem bez šance vyjít vstříc milovníkům žánrových škatulek. 

V textech se kluk z londýnského Surrey léčí z nemocí 21. století - depresí a úzkostí - a zachycuje své nejšťastnější chvíle i pády do nejistoty. Skladbou I Believe In Love pak nabízí účinnou pilulku: lásku, další jeho všudepřítomné téma. “Tahle píseň je o víře v lásku, přestože někdy přichází bolest, když jste s někým. Pro mě je láska důvod, proč se nevzdat svého života. Čirá síla lásky z ní dělá to nejsmysluplnější, co můžete nalézt a zažít na Zemi. Takže i přes tu bolest jako romantik budu neustále hledat tu pravou upřímnou lásku.

Debutovým albem Is Everything Okay In Your World? Yellow Days potvrdili, že naděje do nich vkládané po prvních uveřejněných skladbách nebyly marné, zájem o ně po celé Británii stoupá a přidala se i evropská média. Takže kdo ví, do jak velké hvězdy vyrostou, než dorazí na Colours.