Nathaniel Rateliff & The Night Sweats

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats

Spojené státy 18.7.2018 / 19:00 - 20:00
ArcelorMittal stage

Nathaniel Rateliff jako by byl součástí nějakého přírodního jevu. Kamkoliv přijede, vtrhne na pódium, zařve “neplačte a nemějte strach”, bezohledně rozblázní dav a těší se z toho, co přijde: taneční mazec. Lidi rozparáděného Nathaniela milují, připomíná jim Vana Morrisona, Bruce Springsteena a Sama Cooka v jednom.

Proto je snadné pochopit, proč patří pod křídla legendárního, v Memphisu nedávno znovuvzkříšeného, labelu Stax Records, spojeného se jmény Otise Reddinga, Isaaca Hayese nebo dvojicí Sam & Dave. Samosebou, Nathanielovými vzory. 

Nejprve v rodném Missouri horoval za křesťanskou víru, aby po otcově smrti zjistil, že to má s Bohem nalevačku. Odstěhoval se do Denveru a dodnes věrný parťák, muzikant Joseph Pope III, ho následoval. Živili se rukama a zanedlouho založili bluesovou kapelu. Přesto Nathaniel skončil jako melancholický folkař a natočil dvě nepříliš úspěšná alba. 

Pak se jednoho dne probudil a uslyšel v hlavě skladby trhající plíce soulem. “Vždy jsem chtěl psát hudbu, která by rozhýbala lidi. Že existuje malá naděje, že napíšete něco, co lidi zasáhne, co je rozpohybuje tak, jako hudba hýbe mnou. Proto jsem se skládáním začal - pro ten pocit, který máte na hrudi, když posloucháte hudbu, která vás zasáhne, zahrne, obklopí, jako kdybyste chtěli vykřiknout. A navíc nevíte, proč to chcete udělat. To jsem chtě. Chtěl jsem, aby se ostatní lidé takto cítili. A chtěl jsem to sdílet,” uvedl pro Guardian. 

Novou kapelu s Popem postavili okamžitě a pak už jen stačilo dostat se do televizní show The Tonight Show Jimmy Fallona a nebylo co řešit: zprudka vypálená skladba S.O.B. o problematickém vztahu s alkoholem a refrénem “Son of a bitch! Gimme a drink!”, udělala z Nathaniela a kapely přes noc hvězdu. To co tehdy předvedli, nešlo z hlavy ani Paulu McCartneynu. 

Debutovým albem Nathaniel Rateliff & the Night Sweats převrátili všechny představy o moderní směsi soulu, rhythm & blues, gospelu, rocku a stali se jednou z nejvzácnějších komodit americké hudby. Připomínat, že se ho prodalo přes milion kusů, je celkem zbytečné.

Koncerty a kamarádstvím semknutí Nathaniel Rateliff & The Night Sweats ve spanilé jízdě pokračují: letošní album Tearing at the Seams už názvem napovídá, o čem to bude. A první recenze mluví jasně: “Zdálo se nemožné, že by překonali debut, a přesto k tomu došlo.