Mura Masa

Mura Masa

Velká Británie 19.7.2018 / 22:45 - 00:00
Česká spořitelna stage

Ve skutečnosti se jmenuje Alex. Je mu 21 let, má enormní rozhled a pravděpodobně umí hrát na všechno. Producent, jehož jméno se teď skloňuje v celém pop-vesmíru. Jeho debutová deska získala nominaci na Grammy za nejlepší elektronickou jízdu i za nejlepší výtvarné pojetí. Singl Love$ick s účastí ASAP Rockyho úspěšně zdolal vrchol hitparády Spotify jak ve Velké Británii, tak v USA. Skvěle střižený videoklip na YouTube dominuje s víc než 42 miliony zhlédnutí.

Čísla ovšem nejsou všechno. Mura Masa znamená především (ne)skutečně nakažlivou radost ze závislosti na objevování a bourání hranic napříč hudebními žánry.     

Nic z toho není nadsázka. Alex vyrůstal na maličkém francouzském ostrově Guernsey a od mala se sžíval s nejrůznějšími hudebními proudy. Máma pouštěla zbožňovanou kanadskou písničkářku Joni Mitchell, táta řádil v několika hard-rockových kapelách. Alex se zamiloval do hudebních experimentů, do DIY přístupu a logicky do punku i metalu, stejně tak do textařské i hráčské osobitosti podvratných The Smiths a později také do senzitivního šamanství Jamese Blakea. Podle Alexe to byl právě Blake, kdo skrze svůj debut v roce 2011 všem předvedl, kam až může důmyslná elektronická hudba zajít. Vydal se proto v jeho stopách. Ve svých 16 začal intenzivně tvořit a hrát a přesto, že to jednu dobu vypadalo, že cílevědomě dostuduje anglickou literaturu a filozofii, jeho profil na Soundcloudu se začal šířit rychlostí světla. Tvůrčí svět hudby ho nakonec očekávaně dostal a dokonale pohltil. Dnes má za sebou vyprodané tour i založení vlastního labelu Anchor Point, jehož chapadla se úspěšně sápají po začínajících umělkyních a umělcích s obdobným zápalem a chutí pátrat, objevovat a propojovat.  

Obal jeho stejnojmenné desky z roku 2017 je klenotem pro milovníky snapshotů i důvtipných her s typografií. Výtvarná laťka je nastavená vysoko, hudební obsah jde o level výš. Hip hop se krásně sráží s funkem, ambient s discem, dubstep s housem. Hranice tu skutečně neexistují, Alex působí jako kurátor, který sype nápady. Na poli třinácti pozitivní energií překypujících tracků dává prostor a volnost jménům Desiigner, ASAP Rocky, Bonzai, Jamie Lidell, Tom Tripp, Christine and the Queens nebo Damon Albarn. Právě hlas frontmana Blur a Gorillaz a především stejně zapáleného hudebního dobrodruha v závěru dodává albu přesah i magii. "První desku, kterou jsem si kdy koupil, byly Demon Days od Gorillaz. Když Damon potvrdil účast na mé desce, byl to pro mě dokonale povznášející pocit," svěřil se Alex v rozhovoru pro Billboard. Je to jen jeden z dalších důkazů toho, že se mu skrze dosavadní tvorbu podařilo dosáhnout předem deklarovaného cíle - vzít pop, proměnit ho v zrcadlo současných mladých subkultur a setřít tak rozdíly mezi undergroundem a hudebním konzervatismem. 

Na jednadvacetiletého borce ze zapadlého ostrova to nejsou malé ambice. Co ale taky čekat od ultratalentu, který si jako pseudonym vybere jméno prastarého japonského výrobce samurajských mečů. Vůbec poprvé v ČR bude jeho hudba tnout do živého právě na Colours 2018. Buďte u toho, poslouchejte a tančete.