Kaleo

Kaleo

Island 19.7.2018 / 20:15 - 21:15
Česká spořitelna stage

Tak si to sečtěme: žijí v americkém Austinu, zpívají anglicky, název Kaleo převzali z havajštiny, hrají Delta blues, rock, countryfolk a obdivují klasiku z 50. a 60. let. S producentem Jacquirem Kingem se zaháčkovali v Nashville a jejich skladbu si do televizního seriálu Vinyl vyžádal sám Mick Jagger. Pokud z toho odvodíte islandský původ Kaleo, bod pro vás.

Hity Hot Blood, I Can't Go On Without You, Vor í Vaglaskógi nebo All the Pretty Girls jim přinesly obrovskou sledovanost, zlaté prodeje a miliónovou poslechovost na Spotify. Za No Good získali nominaci na Grammy a pokud jde o majestátní skladbu Way Down We Go, do dnešního dne zazněla v bezmála patnácti televizních seriálech, o trailerech nemluvě. 

Delta blues hrané Evropany je vždycky trochu jiné než od Američanů. Ne nutně divné, ale zkrátka jiné. Kaleo těží z emočních proměn hlasu zpěváka JJ Juliuse Sona: pronikavý bluesový chrapot dokáže v mžiku změnit na procítěný falset. Poznávacím znamením skupiny je také dualita, zdůrazněná názvem debutového alba A/B. “Pokud se Led Zeppelin stali vzorem pro evropské kapely, které spojují řezavý blues rock s jemnými folkovými baladami, pak Kaleo je jejich verze 7.0,” napsal publicista Jason Warburg a míní tím fakt, že zatímco první půlka alba má bluesrockovou energii, druhá nabízí jemné folkové balady. I to podtrhuje pocit, že Kaleo nejsou obyčejnou skupinou. Notabene s havajským názvem Zvuk.

Za přestěhováním z Islandu nevidí kvartet mladíků nic neobvyklého. Covery americké hudby hráli od začátku a když přešli na vlastní skladby a ostrov jim začal být co se týká úspěchu malý, po podpisu s labelem Elektra Records se vydali za oceán. Na domov nezavřeli: na album zařadili krásnou verzi původně islandské tradiční písně Vor í Vaglaskógi (doma hitparádový hit č.1), videoklip k živé verzi Way Down We Go natáčeli ve vyhaslé sopce a se Save Yourself se usadili na plovoucím ledovci