Kafka Band: Amerika

Kafka Band: Amerika

Česká republika 21.7.2018 / 22:30 - 23:30
Cylinders Gong stage

Kapela Kafka Band se vydává do Ameriky. Tak se jmenuje nedokončený fragment Franze Kafky, známý také pod názvem Nezvěstný. Po Zámku jde o druhý Kafkův román, který kapela převádí do hudební podoby. Adaptaci Ameriky Kafka Band premiérově uvede v roce 2018 na festivalu Colours of Ostrava, kde 21. července vystoupí v Gongu.

Amerika je román o americkém snu naruby. Sledujeme příběh Karla Rossmanna, šestnáctiletého chlapce z Prahy, který je do zámoří vyhnán svými rodiči. Ujme se jej jeho bohatý a úspěšný strýc. Záhy ale Karl skončí na ulici, stane se tulákem a padá níž a níž. Nakonec se ocitne v podivném snovém světě, který Kafka nazval Divadlo Oklahoma. Možná nebe. Možná peklo. Možná obojí,“ říká spisovatel Jaroslav Rudiš, který v Kafka Band zpívá a recituje Kafkovy texty. Společně s režisérem Alexanderem Riemenschneiderem a kapelou knihu adaptoval pro divadlo v německých Brémách. Hudební inscenace měla premiéru v září letošního roku na hlavní scéně divadla a měla velký ohlas. “Raně industriálně znějící technosound se propojuje s tradičními melodiemi, z nichž zas a znova vyrůstají opravdové hity,” napsal o hudbě Kafka Band v Americe deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kafka v Americe sice nikdy nebyl, ale právě tím, jak popisuje moderní industriální společnost je jeho román nadčasový,” říká zpěvák Jaromír 99. Hudebně se zvuk sedmičlenné kapely od Zámku, který byl také uveden na divadle, výrazně posunul. „Je chladnější, strojovější, větší prostor mají syntetizátory, ale také vocodery a elektronické bicí,“ říká kytarista a kapelník Dušan Neuwerth. Nový repertoár kapely, který vychází z brémské inscenace, je výrazně písničkovější než tomu bylo u alba Das Schloss – Zámek, které vydal v roce 2014 Supraphon.

Koncert budou doprovázet videoprojekce, o které se opět postará VJ Clad.