GusGus

GusGus

Island 21.7.2018 / 20:15 - 21:30
ArcelorMittal stage

Představte si zázračnou levitující továrnu, která už třiadvacet let putuje po světě a produkuje desítky hudebníků, filmařů, herců, fotografů nebo výtvarníků. Její název je GusGus. Vznikla v překrásném Reykjavíku a aktuálně se chystá vydat své desáté elektronické album. Kamkoliv přijede, od základů otřese sférou umění napříč všemi žánry.

Od vlastního hudebního pravěku ctí labely Kompakt nebo 4AD, pod nímž vydávají i takové ikony jako The National, Future Islands nebo Pixies. V čele GusGus aktuálně stojí dva zakládající členové, frontman Daníel Ágúst a Biggi Veira, ve svých počátcích ale celé progresivní uskupení čítalo rovných dvanáct hlav, k nimž se v průběhu let řadila např. i zpěvačka Emilíana Torrini, autorka písně z prostřední části filmové trilogie Pán prstenů.  

Pokud byste GusGus chtěli definovat zvukově a žánrově, musíte rozvibrovat čistá fakta i vlastní posluchačskou a diváckou fantazii. V dosavadních devíti studiových dobrodružstvích slyšíte gradující techno smrště, hutný a temnější house i výbuchy popové euforie. Jejich tvorba působí jako sebe-uvědomělá exkurze po nejrůznějších dimenzích elektronické a taneční hudby. Nic z toho přitom není jakkoliv povrchní nebo naopak přehnaně akademické. GusGus jsou sice interdisciplinární skupinou všestranných osobností, v první řadě jde ale o geniálně stavěný stroj s mocí vychrlit zábavnou audiovizuální show, v níž se minulost prolíná s budoucností, islandský chlad s přímočarou touhou dobýt všechny taneční parkety světa.                    

Vše zmíněné GusGus potvrdí během svého setu na Colours of Ostrava 2018, kde představí aktuální, zvukově epické EP s názvem Featherlight - jasnou předzvěst očekávané desáté desky Lies Are More Flexible.