Gato Preto

Gato Preto

Německo, Ghana, Mosambik 20.7.2018 / 19:15 - 20:15
Electronic stage

Děti africké diaspory - raperka Gata Misteriosa s původem v Mozambiku, s producentem Lee Bassem, jehož rodiče pocházejí z Ghany - vysílají z rodného německého Düsseldorfu sebevědomý signál: globální taneční scénu považujeme za kořist.

Na lov se vydali před pěti lety se smrtící směsí angolského kuduro, brazilského favela funku, jamajského dancehallu a progresivní západní taneční klubové hudby. Za “šéfa rytmu” si zvolil výbušné kuduro a africké stereotypy dekonstruují sázkou na dystopický afrofuturismus s estetikou kyberpunkových sci-fi filmů.

Kuduro (hard ass), původně taneční záležitost chudiny oslavující výdrž Angolanů během občanské války, Gato Preto (Černá kočka, jinak název jednoho z taneční stylů kuduro) povýšili na alarmující zprávu pro africkou diasporu, přetékající konkrétními historickými odkazy a ostrými protirastistickými komentáři. Postavili most mezi minulostí, přítomností a budoucností. Převzali kosmickou pochodeň od Sun Ra a Parlament Funkadelic a podobně jako oni diaspoře připomínají: “Všechno začalo v Africe a bez ohledu na to kde žijete, nezapomeňte na svůj původ.

Až Afričané dostanou do rukou syntezátory, to teprve bude globální taneční scéna koukat. Připravme se na to, že při tvorbě nových a jedinečných zvuků překonají všechny naše představy. Stanou se nezastavitelnými. Předpověď z počátku 90. let se teď s Gato Preto naplnila. 

Pověst o strhujících koncertech, kdy je doprovází senegalský bubeník a tanečníci, se šíří světem jako požár a respekt si skupina získala také loňským debutovým albem Tempo, na které si pozvala mnoho hostů, včetně MC Zulu.